• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Nesillerin mirası ufkumuzu genişletiyor

Nesillerin mirası ufkumuzu genişletiyor
Nesillerin Mirası, Türkiye Yazarlar Birliği’nin 1984 yılından bu yana her yıl çıkardığı yıllıklarındaki söyleşilerin kitaplaştırılmış hali. Sena Gürsoy yazdı..

Eser, miraslarımızın -kelimenin ifade ettiği anlam ile- bugüne de bir değer katması anlamında aslında yaşadığımız bazı olaylara da ışık tutabilecek nitelikte. Mesela hâlâ Çin zulmü altında inleyen bir bölgenin, Doğu Türkistan’ın mücadelesinin önde gelen ismi İsa Yusuf Alptekin’in kendi döneminde yaşadıklarının kendi ağzından anlatımına tanık olarak bugünkü durum için imkânlar-mümkünler üzerine düşünüyorsunuz. Sâmiha Ayverdi’nin kendi değerlerimizi yitirmemiz karşısında yaşadığı üzüntü ile “acaba mandayı kabul etsek ızdırap ve can korkusu ile birlik ve beraberliğimizi daha mı iyi korurduk?” dediğine şahit olarak birlik ve beraberliğimiz hakkında bugün de var olan sorunlar hakkında düşünüyorsunuz.

Kendi hayatımız ve tecrübelerimizle sınırlı bir görüş ufku

Kimi söyleşiler, söyleşi yapılan kişinin tanık olduğu olaylara, tanıştığı kişilere kadar uzanıyor, kimi zaman bazı dönemler hakkında kimi zamanda önemli isimler hakkında malumat sahibi oluyorsunuz. Mesela Ali Haydar Öztük ile yapılan söyleşide, onun Necip Fazıl ile yaşadıklarına ve Necip Fazıl hakkındaki yorumlarına değiyorsunuz. Süleyman Hayri Bolay’ın Tek Parti dönemi ve Demokrat Parti döneminde var olan politikalar hakkındaki tespitlerine erişiyorsunuz. Cemil Meriç ile yapılan söyleşide söyleşiyi yapanHüsamettin Arslan’ın da kayda değer birikimi ve ilgisi ile Meriç’in düşünce ve duygu dünyasında gezintiye çıkıyor, itiraflarına şahit oluyorsunuz.

Önsöze de alınan yıllıklardaki ilgili bölümlerin başındaki ifadede belirtildiği gibi, kendi görüş ufkunuzu, görüp geçirmiş kişilerin ufuklarıyla zenginleştiriyorsunuz: “Yaşıyor ve birtakım tecrübeler ediniyoruz. Kendi hayatımız ve tecrübelerimizle sınırlı bir görüş ufku demek bu. Bu ufku, başka yaşamış ve görüp geçirmiş kişilerin ufuklarıyla genişletebiliriz. Böylece günümüzden önceki zamanlara, ta geçen asra kadar giden bir hayat ve tecrübe birikimine varis olabiliriz. Hem de kendi yaşamadığımız, yaşayamayacağımız olayları öğrenir, yaşayanların tecrübelerinden hisse kapabiliriz.”

Önsözünü D. Mehmet Doğan’ın yazdığı eser Yazar Yayınları’ndan Mayıs ayında çıktı. Eser, ifade edildiği gibi daha hacimli bir eser olabilirmiş ama bu durum söyleşileri gerçekleştirenlerin müsaadelerine bağlı bulunduğu için ancak müsaade verenlerin söyleşileri kitaba alınabilmiş.Nesillerin Mirası’nın söyleşiyi gerçekleştirenlerin emeğinin ürünü olduğu da aktarılmış. Ne diyelim. İyi ki yıllıklar hazırlanmış ve iyi ki yıllıklardaki bu bölümler kitaplaştırılmış.  

Sena Gürsoy yazdı

www.dunyabizim.com

Bu haber toplam 779 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim