• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

70 yıldır Karagöz ve Hacivat'la arkadaş

70 yıldır Karagöz ve Hacivat'la arkadaş
77 yaşındaki sanatçı Ünver Oral, çocukken tanıştığı Karagöz ve Hacivat'a ömrünü adadı. Türk gölge oyunun son ustalarından Ünver Oral, bugüne kadar sayısız kez perdenin arkasına geçti, Karagöz ve Hacivat'ı seslendirdi.
karagoz-unver
77 yaşındaki sanatçı Ünver Oral, çocukken tanıştığı Karagöz ve Hacivat'a ömrünü adadı. Türk gölge oyunun son ustalarından Ünver Oral, bugüne kadar sayısız kez perdenin arkasına geçti, Karagöz ve Hacivat'ı seslendirdi.

 

Karagöz ve HacıvatÜnver Oral'ın en yakın arkadaşları. 77 yaşındaki Ünver Oral, hayatını perde oyununa adadı. Türk gölge oyunun son ustalarından Ünver Oral, bugüne kadar sayısız kez perdenin arkasına geçti, Karagöz ve Hacivat'a ses verdi. Anlattığı hikâyelerle binlerce insanı güldürdü ve çocukları gölge oyunuyla tanıştıran kitaplar yazdı.

Karagöz ve Hacivat, perdenin arkasından aydınlanan yüzleri, güldürürken düşündüren sözleriyle, zamana meydan okumaya devam ediyor. Türk gölge oyununun efsane ikilisine hayat veren ustalardan biri de Ünver Oral. Yarım asrı aşkın süredir gönülden bağlı olduğu Karagöz ve Hacivat'la ilkokul yıllarında tanıştı.

Ünver Oral, Karagöz ve Hacivat'la tanışmasını şu ifadelerle anlattı: "Çocuk dergisinde onların resimlerini gördüm, çok hoşlandım, sevdim. Çünkü onların resimleri sevimli. Çünkü Karagöz'ün o resimleri, çizimleri bir bakıma halk karikatürü sayılır. Yazıyı da okudum. O resimleri hâlâ saklarım, dosyamdadır. Kartondan çizdim, boyadım, sopalara taktım. Yağ kutularını kestim. Önüne beyaz kağıt gerdirdim. Kardeşimi zorla karşıma oturttum. İlk gösterimi orada, çocukken yaptım."

Karagöz ve Hacivat'ı çocukluk arkadaşları olarak anlatan Ünver Oral, emekli olduktan sonra yaşamını onlara adadı. Hem Türkiye'de hem de dünyanın dört bir yanında sayısız gösteri sergiledi. Senaryo ve şiirlerin içinde olduğu 100'e yakın kitap yazdı.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17664/70-yildir-karagoz-ve-hacivatla-arkadas.html

Bu haber toplam 1127 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim