• İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Türkmenlerin Ramazan eğlencesi: Sini Zerf

Türkmenlerin Ramazan eğlencesi: Sini Zerf
Türkmenler için Ramazan akşamlarının vazgeçilmezi tepsi ve fincan (sini zerf) oyunu. Bu geleneksel oyun için Erbilli Türkmenler her akşam Türkmenevi'nde toplanıyor.   Sini zerf, tepsi ve fincanla oynanan bir oyun.
turkmen
Türkmenler için Ramazan akşamlarının vazgeçilmezi tepsi ve fincan (sini zerf) oyunu. Bu geleneksel oyun için Erbilli Türkmenler her akşam Türkmenevi'nde toplanıyor.

 

Sini zerf, tepsi ve fincanla oynanan bir oyun. Irak'ta Türkmenler'in Ramazan akşamlarının vazgeçilmez geleneklerinden biri. Özellikle Kerkük ve Erbil'de sevilen bu oyunu tarih boyunca evlerinde oynayan Erbilli Türkmenler, artık Ramazan akşamları Türkmenevi'nde buluşuyor ve bu geleneği birlik ve beraberlik içinde sürdürüyor.

 

Teravih namazını kılan Türkmenler, Türkmenevine geliyor ve 11 bakır fincanı özel bir tepsiye diziyor. Fincanların kaymaması için tepsi, kaynatılmış şeker veya lokum ile kaplanıyor. İki takım ile oynanan sini zerfte bir usta ve iki çıraktan oluşan ekip yerde oturuyor. Çıraklar iki takımın arasına perde çektikten sonra ustalardan biri tepsiyi alıyor.

 

Yüzük, boncuk veya zar, fincanlardan birinin altına koyuluyor. Ustanın 'bat' demesi ile perde aradan çekiliyor. Perde kaldırıldıktan sonra, diğer takımın ustası saklanan boncuk veya zarfın hangi fincanın altında olduğunu bulmaya çalışıyor.

 

Usta tahmin yaparken, tepside oluşan izlere ve fincanların duruşuna bakıyor ve çırakların tavrını izliyor. Takımın doğru tahmin için ise sadece iki hakkı bulunuyor. Saklanan cisim bulunamazsa skor hanesine tepside kalan fincan kadar puan yazılıyor. Oyunun sonunda en az puanı alan takım kazanmış sayılıyor.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17703/turkmenlerin-ramazan-eglencesi-sini-zerf.html

Bu haber toplam 1363 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim