• İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C

Anadolu’nun kapıları açılınca yükseldi minareler

Anadolu’nun kapıları açılınca yükseldi minareler
Tarihin birçok dönemine ev sahipliği yapmış ve bu dönemlere ait önemli eserlerin tarihe şahitlik etmesine zemin hazırlamış bir şehir olan Tokat’ta, Anadolu’nun ilk camisi olan Garipler Camisi’ni Mustafa Uçurum yazdı.
garipler-2-1
Tarihin birçok dönemine ev sahipliği yapmış ve bu dönemlere ait önemli eserlerin tarihe şahitlik etmesine zemin hazırlamış bir şehir olan Tokat’ta, Anadolu’nun ilk camisi olan Garipler Camisi’ni Mustafa Uçurum yazdı.

 

Anadolu’nun her karışı tarihten bir sayfa gibi bizlere rehberlik etmekte. Görkemiyle bizleri hayran bırakan yapılardan tutun da küçük bir taş parçasına kadar her eser, tarihin gizemli dünyasına yolculuk etmemiz için bizleri engin iklimine çağırmakta. Gördüğümüz her esere bir an olsun dikkat kesilsek bu topraklarda nasıl bir medeniyetle iç içe yaşadığımızı anlayabiliriz.


Anadolu’nun ortasında bir şehir

Sadece kulaktan dolma bilgilerle tanınan bazı şehirler vardır. Ne yaparsanız yapın bazı önyargıları kırmanız zordur. Tokatşehri, birçok yönden bu talihsizliği yaşayan bir şehirdir. Karadeniz Bölgesi’nde olması bile şehri tanımayanları şaşırtan bilgiler arasındadır. İç Anadolu’ya daha çok yakıştırılan şehrin konumu bir geçiş güzergâhı olmasından dolayı tarihin her döneminde ilgi çeken bir merkez olmayı başarmıştır. Çevresi Sivas, Amasya, Yozgat, Ordu gibi birbirinden farklı bölgelerle çevrili olan Tokat, bu özelliğiyle de özel bir konuma sahiptir.

 

Yeşilırmak’tan bereketlenen şehir; Danişmendliler, Anadolu Selçuklular ve Osmanlı dönemine ait eserleriyle o dönemlere ev sahipliği yaptığını tescillerken ilçelerdeki birçok eser daha önceki medeniyetlerin de Tokat’ı yerleşim alanı olarak seçtiklerini göstermiştir. Ayrıca bunların yanında şehrin İpek Yolu üzerinde yer alıyor olması da şehre karşı olan ilginin artmasını sağlamıştır. Bu ilgiyi tarihin izlerinden, Mevlana’nın şehre verdiği değerden ve Osmanlı’nın görkemli eserlerinden anlamak mümkündür.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17820/anadolunun-kapilari-acilinca-yukseldi-minareler.html

Bu haber toplam 876 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim