• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Ev nedir, insanın evle ilişkisi nasıl olmalı?

Ev nedir, insanın evle ilişkisi nasıl olmalı?
İslam Araştırmaları Vakfı’nın yayınladığı 'Mesken ve Mesken Mimarimiz' başlıklı kitabın neşet ettiği tartışmalı toplantının, 25 sene önce meseleye ilgi duyan bir kısım insanı bir araya getirdiği aşikar. Mehmet Erken yazdı..
jbv1tg5gemu9jt
İslam Araştırmaları Vakfı’nın yayınladığı 'Mesken ve Mesken Mimarimiz' başlıklı kitabın neşet ettiği tartışmalı toplantının, 25 sene önce meseleye ilgi duyan bir kısım insanı bir araya getirdiği aşikar. Mehmet Erken yazdı..

 

İslam Araştırmaları Vakfı’nın yıllardır yayınladığı tartışmalı toplantılar dizisinin 20.si olanMesken ve Mesken Mimarimiz başlıklı kitap, ev ve ev mimarisi üzerine az sayıda Türkçe kaynaktan bir tanesi olarak dikkatimizi çekti. İçeriğine dahi bakmadan varlığının kıymetine binaen ele aldığımız kitap, bu noktada yayınlanan ilk örneklerden olması ve çok fazla çalışmak gerektiğini göstermesi bakımından önemli bir eser.

 

Kitapta yazıları yer alan isimler şunlar: Ali Özek, Abdülaziz Bayındır, Turgut Cansever, Mehmet Ateşin, İbrahim Canan, Himmet Taşkömür, Ali Murat Daryal, Sadettin Ökten. Kitabın sonunda mesken ile ilgili araştrma planları mevcut.

Burada, kitabın genel bir değerlendirmesini yapmaya çalışıp, Turgut Cansever’in tebliğine odaklanmak istiyorum.

 

 

Geniş mesken ama ne kadar geniş?

Kitaptaki pek çok yazının, Kur’an ve Sünnet'te mesken ve mesken mimarisine dair ayetleri defaatle tekrarladıkları dikkati çekiyor. Fakat yazıların, bu ayet ve sünnetlerin bugüne değin nasıl uygulanageldiğini, bugün nasıl uygulanabileceğine dair etraflı bir inceleme yapmadığı maalesef dikkati çekiyor. Bu durum, Kur’an ve hadislerin anlaşılması noktasında da muhtelif zaaflar, yanlış anlaşılmalara kapı aralıyor diyebiliriz.

 

Bir örnek vermek gerekirse, kitapta, hadislere dayanarak, en çok vurgulanan noktalardan bir tanesinin geniş mesken olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bu genişliğin ne kadar olduğu, olabileceği, bu genişliği nasıl düşünebileceğimizi ancak tebliğlerin verdiği nüans bilgilerden, şahsen çıkarmanız mümkün.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/17870/ev-nedir-insanin-evle-iliskisi-nasil-olmali.html

Bu haber toplam 1061 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim