• İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C

Bakımsız tarihi camilere bile giriş ücretliydi

Bakımsız tarihi camilere bile giriş ücretliydi
İran'da Nakş-ul Cihan meydanından tutun, Şirazi’nin kabrine, oradan mahalle arasında herhangi bir Müslüman’ın namaz vakti yolu düşebilecek bir camiye kadar her yerde giriş ücretli ve buna rağmen yapılar bakımsız.
hafizz
İran'da Nakş-ul Cihan meydanından tutun, Şirazi’nin kabrine, oradan mahalle arasında herhangi bir Müslüman’ın namaz vakti yolu düşebilecek bir camiye kadar her yerde giriş ücretli ve buna rağmen yapılar bakımsız. Abdullah Şahin yazdı..

 

Nisan ayında görüştüğümüzde benim gibi gezmeyi seven bir arkadaşım bazı Avrupa ülkelerinde bulunduğunu, İran’ı çok merak ettiğini ancak şimdilik bir seyahat düzenlemesinin mümkün olmadığını söylediğinde, ben de Ağustos ayında işim gereği Tahran’a düzenlemeyi düşündüğüm seyahatin seyrini değiştirip birkaç günü gezmeye ayırmaya, imkân olursa fotoğraf çekip, gördüklerimi de kendisiyle paylaşmaya karar verdim. Planıma göre Tahran’da bir hafta kalıp işlerimi hallettikten sonra, Tahran’dan araç kiralayıp Şiraz’a kadar sürecek, böylelikle Kum, Yazd, Isfahan ve Şiraz’ı gezecek ve son nokta olan bu şehirden de İstanbul’a dönecektim. Bu planımdan işyerimden beraber seyahat edeceğimiz arkadaşıma bahsettiğim de o da olur verince hemen ön hazırlıklara başladım. 9-18 Ağustos tarihleri arasında yapılacaktı seyahat.

 

İranlılar şaşırtacak düzeyde bir siyaset kabiliyetini haiz

9 Ağustos gecesi vardığım Tahran’da sadece dışarıdan görmemize müsaade edilen Gülistan Sarayı, kuyumcular çarşısı ve civardaki mescitleri gezdik. Gördüğümüz yapıların tamamı yüzlerce senelik olmalarına rağmen hiçbir bakım-restorasyon yapılmaması ilk hayal kırıklığımız oldu İran ile ilgili. Binlerce senelik bir medeniyetin kenti bu kadar ihmal edilmiş olmamalıydı. Halkın çoğunluğunun Cuma namazı için şehrin farklı bölgelerinden geldikleri Cuma mescitleri ve bizim Kapalıçarşımızı andırır bir kuyumcular çarşısının yıkılmaya yüz tutmuş olmaları her ne kadar hayal kırıklığına uğratmış olsa da bunu modernleşme(!) sürecinin doğal bir sonucu oluşuna bağlayarak, bununla da biraz kendimizi teselli ederek ve bu konulardan ziyade burada bulunma gayemiz olan işimize odaklanarak Tahrandaki sayılı günlerimizi tamamladık.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18013/bakimsiz-tarihi-camilere-bile-giris-ucretliydi.html

Bu haber toplam 809 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim