• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Ercüment Özkan gibi insanlar sizi uyandırır

Ercüment Özkan gibi insanlar sizi uyandırır
Uluslararası oyunların önce kalemle yazıldığını öğretti Ercüment Özkan ve İktibas dergisi. Emperyalizm o yazıların icra aşaması... Mustafa Everdi yazdı..

Ercüment Özkan’ın İktibas dergisinde Mevlana’ya saldırılmıştı. Biz bize gelen haberleri araştırmak zorundaydık. İktibas'ı aldık hemen ve okuduğumuzda Ercüment Özkan iftira etmiyordu, çarpıtmıyordu. Mesnevi’de bulunan bir “hikaye”yi alıntılamış ve “Müslümanlar bununla mı ahlak öğrenecek, bu hikayelerle mi muvahhid olacak” diye sormuştu. Tarihin kutsallaştırılmasına, dini ve tarihi hamasetin sakıncaları ile yüzleşmeye itti bizleri.

Ana caddenin dışında başka sokaklar, patikalar, farklı okumalar olduğunu çarpıcı bir şekilde öğrenmenin zamanı gelmişti demek. Her okuduğumuzda hikmet aramak bir tercihse, eleştiri ve saldırılarla imanı sağlamlaştırmak, yorumların zenginliğini öğrenmek bize farzdı anlaşılan.

Ercüment Özkan hakikati arıyordu

Anlıyoruz ki Ahi Evran gibi Mevlana’nın zıt kutbunu temsil eden, Moğollarla uzlaşmayı değil mücadeleyi seçen Türkmenlerin merkezi Kırşehir’di. Ercüment Özkan da Kırşehir Mucur’dan. Bilinçli bir tercih değilse, ait olduğumuz topraklar bizi besleyip büyütürken ruhlarımıza, gönüllerimize ve tercihlerimize de şekil veriyordu. Besleyip büyüten bir iklimdi coğrafyamız. Dilimiz ana kucağının sesi. Tarihimiz bizim kaderimiz. Mesnevi’de Hoylu Şeyh hikayesi aslında Ahi Evran’ı küçük düşürmeye niyetlenmiş bir propaganda idi. Ercüment Özkan bu yolu açınca Mesnevi’yi eleştirel okumak alışkanlığı gelip bizde istikrar bulacaktı, hatta her kitabı. Maturidi mezhebine dahil olsak da Gazali’yi okurken Eşariliği içselleştirdiğimiz şaşırtıcı bir gerçekti. Bunun sonucu Arapların örfü bizim için nas olurken, bu toprakların naslarını bidat gören bir anlayış içimizde kök salıyordu.

Bir inanç, farklı okuma, mezhep ve yorumlarla zenginleşirken bunların üstünde ortak bir anlayış ve üst bir kimlik veriyorsa, kendine güveni var demekti. O halde Ercüment Özkan Hizbüt Tahrir’e üye olurken de hakikati arıyordu, Kırşehirli Ahi Evran’ın yolunu genişletirken de. İktibas’ı yayınlarken de.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/ercumentozkan/18244/ercument-ozkan-gibi-insanlar-sizi-uyandirir.html

Bu haber toplam 2388 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim