• İstanbul 23 °C
  • Ankara 24 °C

Hem düşünce hem de bir aksiyon adamıydı

Hem düşünce hem de bir aksiyon adamıydı
'Örnek şahsiyet yok, Peygamber duruşunu sergileyen insanlar yok' şeklinde sızlanışlarımız, Ömer Nasuhi Bilmen ve onun gibi şahsiyetler sayesinde bir kez daha çürüyor, onların varlığı haksız yere bahane uydurduğumuzu gösteriyor.

Kimi insanlar düşünceleriyle ön plandadır. Kimileri de aksiyonlarıyla. Kimileri de her iki etkenle; düşünce ve aksiyon adamı olmakla ön plandadır. Bilmen hem düşünceleri hem de faaliyetleri, kurduğu ilim halkaları, yazdığı kitapları ve idealist duruşuyla gönüllere nüfuz etmiş. Onun şahsiyetini anlamak için doğup büyüdüğü döneme bakmak gerekir. Bilmen’in içinde yetiştiği ortam, oldukça sancılı süreçleri barındıran, İslâm’ın kamufle edilmek istendiği, ilkesizlik ve duruşsuzluğun her fertte yer ettiği, zor ve karmaşık dönemlerdir. Böyle bir dönemde Bilmen, kararlı, duyarlı ve tavizsiz duruşuyla sadece yaşadığı döneme değil, kendisinden sonraki dönemlere de sirayet edecek olan ilkeli bir tavır ortaya koymuş.

Diyanet İşleri Başkanlığı’na getirildiği sırada kaos ortamının etkisiyle o günkü yönetimin Türkçe ezan, namazda surelerin Türkçe okunması, dinde reform gibi konularla Bilmen’i kendi politik tutumlarına bulaştırmaya çalışmaları, Bilmen’in bu görevden istifasına sebep olmuş. Tüm bu rahatsız edici dayatmalara karşı sağlam bir duruş sergileyen Bilmen, tarihe geçecek olan şu sözü söylemiş: “Bozulmayan dinde reform olmaz.” Bu sözü dillere pelesenk olmuş, kendisinden sonra gelen halefleri de bu sözü kullanmışlar. Ezanın Türkçe okunmaya başlaması içi İslâm sevinci ve inanç özgürlüğüyle dolan herkesi üzmüş, yüreklerde ince bir sızı bırakmış. Bilmen, bu sıralarda İstanbul Fatih’te yaşıyor. Bir gün kapısı çalınır, gelen bir devlet memurudur. Memurun elindeki evrak, ezanın tekrar Arapça olarak okunacağının meclis onayından geçtiği müjdesini veriyordur. Bu tarifsiz heyecanı paylaşmak, duyurmak için Bilmen, coşkuyla Fatih Camii’nin yolunu tutar ve ilk kez duyacakmışçasına ezanın uzun bir aradan sonra Arapça olarak okunmasına şahitlik eder.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18243/hem-dusunce-hem-de-bir-aksiyon-adamiydi.html

Bu haber toplam 841 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim