• İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Gölge oyununun Malay versiyonu: Wayang

Gölge oyununun Malay versiyonu: Wayang
Malezya'nın geleneksel sanatlarından biri olan wayang gölge tiyatrosu, renkli kuklalarıyla zengin bir dünyanın perdede can bulmuş hali.
glgeoyunu
Malezya'nın geleneksel sanatlarından biri olan wayang gölge tiyatrosu, renkli kuklalarıyla zengin bir dünyanın perdede can bulmuş hali.

 

Işıklarla aydınlatılmış beyaz bir perde ve perdeye yansıyan, geleneksel motiflerle süslü kuklalar. Bu gölge oyununu perdede izleyenler için hayal etmesi zor olsa da perdenin arkasında hummalı bir çalışma var.

 

Perdenin arkasında kukla oynatıcılarının yanısıra müzikleri icra eden, hikâyeleri anlatan dev bir kadro var. Sadece Malezya'da değil Malay dünyasında yaygın olan gölge oyunu, wayang kulitolarak biliniyor. Kuklalara wayang, kukla oynatıcılarınaysa dalang deniliyor.

 

Kuklalar, ustaların ellerinde farklı hikâyeler sunarken, müzisyenler ve hikâye anlatıcısı, perdedeki dünyayı tamamlıyor. Kimi zaman sokaktaki bir insanı, kimi zaman ünlüleri ve siyasetçileri canlandıran rengârenk wayanglar, danslarıyla, izleyicileri perdeye kilitliyor.

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18276/golge-oyununun-malay-versiyonu-wayang.html

Bu haber toplam 1228 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim