• İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C

Bir ahlak manifestosu 'Cennetin Çocukları'

Bir ahlak manifestosu 'Cennetin Çocukları'
Cennetin Çocukları filmi ahlaka bir güzellemedir. Öyle sahneler vardır ki filmde, bizi Asr-ı Saadet'e götürür. İhsan Yıldırım yazdı..   Ahlaksızlığın ahlak olarak yaşandığı zamanlardayız.
children-of-heaven-cennetin-cocuklari-625x407
Cennetin Çocukları filmi ahlaka bir güzellemedir. Öyle sahneler vardır ki filmde, bizi Asr-ı Saadet'e götürür. İhsan Yıldırım yazdı..

 

Ahlaksızlığın ahlak olarak yaşandığı zamanlardayız. Adına modern, postmodern, milenyum ya da 21. yüzyıl, ne derseniz deyin, ahlak kurallarının ayaklar altında can çekiştiği bir çağdayız. Marx’ın ifadesiyle katı olan her şeyin buharlaşıp kutsal olan her şeyin dünyevileştiği bir zaman dilimi bu. İslami ve insani olan kadim insanlık değerleri meşruiyetini yitirmiş vaziyette.

 

Batıda modernizmle başlayıp pozitivist aydınlanma felsefesiyle birlikte zirve yapan kâr amaçlı pragmatist düşüncenin ahlaksızlığı bir yaşam biçimi olarak sunması, ne yazık ki Müslüman toplumları da etkisi altına almaya başladı. Komşusu açken tok yatanın kendilerinden olmadığını söyleyen bir peygamberin ümmeti olduğunu iddia edenlerin, damak tadı diye bir gerçekleri var mesela. Suni sınırlarla çizilmiş komşu ülkelerdeki aynı dine mensup kardeşlerinin savaş kamplarında açlığa karşı yaşam mücadelesi verdiğini göz önünde bulundurduğumuzda, damak tadı ahlaksızlığı daha net anlaşılıyor. İnsanlık tarihiyle yaşıt olan ticaretin, kapitalist iktisat kurallarının hegemonyası altında olması ahlak nizamlarını yere seren en önemli etken. Ticaretin belli başlı ahlak kuralları olmakla birlikte, geleneğimizde bu kuralların çiğnenmesini engelleyen Ahilik kurumu ve benzerlerinin bulunması, ÖSS ya da KPSS sınavlarında bir kültür sorusundan başka bir anlam ifade etmiyor artık. Tefeciliğin devlet eli ve izni ile yapıldığını düşündüğümüzde ekonomik ahlaksızlığın insanlık tarihinde şimdiki kadar zirve yaptığına rastlamayız belki de. Bütün bunlara camilerdeki güvenlik kameralarını da eklersek, umumi ahlaksızlığın fotoğrafı tamamlanmış oluyor.

 

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18301/bir-ahlak-manifestosu-cennetin-cocuklari.html

Bu haber toplam 989 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim