Dervişler birbirine neden 'ya hû' der?

Dervişler birbirine neden 'ya hû' der?
Semerkand Dergisinin Ekim sayısında T. Ziya Ergunel, hüviyet kelimesini etimolojik bir okumaya tabi tutuyor ve açılan kapıdan çeşitli manalara işaret ediyor. Ahmed Öztürk yazdı..
hu
Semerkand Dergisinin Ekim sayısında T. Ziya Ergunel, hüviyet kelimesini etimolojik bir okumaya tabi tutuyor ve açılan kapıdan çeşitli manalara işaret ediyor. Ahmed Öztürk yazdı..

 

Arapça'da üçüncü tekil kişi zamiri olan 'dan türetilen bir kelime “hüviyet”. Bugün kimlik dediğimiz kelimenin karşılığı olan hüviyet, kişinin varlığının Hû'ya, O'na yani Allah'a nisbetle var olduğuna işaret etmesi açısından dikkate değer bir mana taşır. Semerkand dergisinin Ekim sayısında T. Ziya Ergunel, hüviyet kelimesini etimolojik bir okumaya tâbi tutuyor.

 

Hüviyet'in Allah teala için kullanıldığında O'nun zatına, kendisinden başka mevcut olmayan varlığına işaret edeceğini söyleyen Ergunel, bu kelimenin insan için ise kimlik manasına geldiğini vurguluyor. İnsan, kimliğini, hüviyetini gerçek manada tahakkuk ettirebilmek için, kulluk makamına kadem basmalıdır. Kulluk, dilimize yerleşmiş haliyle Allah'ın yaratığı olmak anlamı taşımaz. 'Hepimiz Allah'ın kuluyuz' diye meşhur bir replik vardır. Daha çok hak, adalet ve eşitlik arayışında dilimizden dökülür. Oysa kulluk, İslam'ın insan için getirdiği bütün erdemleri kendisinde yaşatanların halidir. Bu halin tek yetkin numunesi Hazreti Peygamber Aleyhissalatü vesselamdır. Biz de Fahr-i Âlem'e ne kadar benzersek, o kadar kul oluruz.

 

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18315/dervisler-birbirine-neden-ya-h-der.html

Bu haber toplam 1461 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim