• İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C

Camiyi merkezine alan filmler çoğalmalı

Camiyi merkezine alan filmler çoğalmalı
Sonuna kadar bir cami tasavvuru içerisinde izlediğimiz bazı filmler var. Hatice Sarı, merkezinde caminin olduğu filmleri yazdı..

Cami temalı filmleri derlemeye karar verdiğim sırada karşıma çıkan ve hem izledikten, hem de hikayesini okuduktan sonra beni gülümseten Fas-Fransız ortak yapımı “The Mosque/ The Jamaa” (Cami) filmiyle başlayalım listemize. “The Mosque” filmi Faslı yönetmen Daoud Anoulad Syad’a ait. Filmin çok garip bir hikayesi var. Daoud Anoulad Syad'ın bir önceki filmi için setinde inşa ettirdiği caminin Fas’ın Zagora bölgesindeki köylüler tarafından gerçek bir ibadethane olarak algılanmasından, bir önceki filmin çekim ekibinin tatildeyken binayı gerçek bir ibadethaneye çevirmelerinden ve akabinde çekim ekibi filmi çekmek için geri döndüğünde köylülerin setteki bu camiyi yıktırmak istememelerinden yola çıkarak hazırlanmış kurmaca bir film “The Mosque”.

Filmi izlerken Fas’ın beyaz-mavi yapılarını, halılarını, oymalarını, işlemelerini görünce sanki Mağrib'in orta yerinde harikalar diyarındaymışsınız gibi hissediyorsunuz. Film hakkında kısa bir dipnot verip öyle geçelim: Bundan üç yıl önce, 2011 senesindeki İkinci Uluslararası Malatya Film Festivali’nde galası yapıldı bu filmin. Aynı zamanda Uluslararası Uzun Film Yarışması’nda da yer aldı.

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18693/camiyi-merkezine-alan-filmler-cogalmali.html

Bu haber toplam 860 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim