• İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Kültür Kervanı Adriyatik kıyısına kadar kadim kültürün izlerini sürdü

Kültür Kervanı Adriyatik kıyısına kadar kadim kültürün izlerini sürdü
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği (TYB)’nin 40. Yılı dolayısıyla düzenlenen “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı”nın sekizinci günü 7 Mayıs 2018 tarihinde Karadağ’ın Bar, Budva ve Kotor şehirlerini ziyareti ile sona erdi.

Sabah ilk olarak İşkodra’da Enver Hoca döneminde yıkılmış tahrib olmuş camilerin bulunduğu bölgeye  gidildi. 1990 yılında Müslüman Arnavutların canları pahasına Cuma namazı kıldıkları minaresi yıkık Kurşunlu Camii’nde namaz kılınıp dualar edildi. Diğer harap olmuş sadece biraz temel taşları görünen camilerin kalıntıları üzüntü ile seyredildi.

Buradan yola çıkan Kültür Kervanı yeni bir devlet olan Karadağ’a geçti. Yolculuk sırasında D. Mehmet Doğan, “sabah vaazı” dediği her yola çıkışta o gün uğranılacak yerler, olaylar hakkında bilgiler verirken, yol arkadaşlarını da konuşmaya davet etti. Bu davete icabet eden H. Ömer Özden Karadağ’ın “Bar” şehrinin kelime anlamı hakkında, Caner Arabacı Balkan harbi ile ilgili bir hatırasını, Nazım Payam da dergiciliğe başlangıcı ile ilgili hatıralarını anlatarak şiirini okudu. Urfalı Mehmet Kurtoğlu ve Mehmet Sarmış’tan Urfa türküleri ve ilahi dinlendi. Rahman Ademi ise Balkan Türküleri seslendirirken, Cihat Zafer; Sezai Karakoç'un Mona Rosa adlı şiirini okudu.

İlk durak Bar şehrinin eski yerleşim yeri olan kısmında bulunan Ömer Baş Camii ziyaret edilip namazlar eda edildi. Kale gezildi. Rehberimiz Özcan Bey yine Osmanlı’nın yerleşim yerlerinde bulunan “kale, kule ve minarenin” burada da olduğunu söyledi. Kültür Kervanı, toplu fotoğraf sonrası  Karadağ’ın dağlık ve iki aracın geçmesine imkân vermeyen dar, ancak bir o kadar yeşile boyanmış yollarından geçerek sahildeki Budva şehrine geldi. Daha sonra tabiat harikası Kotor şehrine geçildi. Bu iki şehirdeki Venedik yapısı kaleler ve içindeki çarşılar gezildi. Akşamda Bosna Hersek’e doğru yola çıkıldı.

img_9493.jpgimg_9658.jpgimg_9833.jpgimg_9856.jpg

Bu haber toplam 1460 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim