• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kültür Kervanı Batı Trakyalı Türklerle Buluştu

Kültür Kervanı Batı Trakyalı Türklerle Buluştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla Türkiye Yazarlar Birliği tarafından düzenlenen “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı”nın üçüncü durağı olan Filibe ve Gümülcine’de 2 Mayıs 2018 tarihinde ziyaretler ile edebiyat ve şiir fasılları gerçekleştirildi.

Sabah saatlerinde TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Genel Sekreteri M. Enes Kala, Kervan Sanat Danışmanı Bekir Sıddık Soysal ile Kervan program sorumlusu Fahri Tuna Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani’yi ziyaret etti.

Diğer katılımcılar rehber eşliğinde Filibe Gezisine iştirak etti. Filibe’nin eski evlerinin, kalesinin ve tarihi eserlerinin bulunduğu “eski şehir” ziyaret edildi. 7 tepeden oluşan şehir Filibe Kalesi’nden temaşa edildi. Kalenin bulunduğu Nevbet Tepe ile Cambaz Tepe ve Taksim Tepeye çıkıldı. Akabinde şu anda restoran olarak kullanılan Filibe Mevlevihanesi’ne geçildi. Roma döneminden Antik Amfi Tiyatro ve Sultan Abdülaziz döneminde Bulgarca Eğitim vermek üzere inşa edilen Sarı Mekteb ile 2008’de İstanbul Büyükşehir Belediyesince yenilenen Cumaya (Muradiye-Cumayata) Camii ziyaret edildi.

Daha sonra Kervan Gümülcine’ye doğru yola çıktı. Kaptan Petko Voyvoda sınır kapısından Yunanistan’a giriş yapıldı.

Gümülcine’nin seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ziyaret edildi. Müftü tanınmamış olmanın getirdiği sıkıntıları ve üzerindeki baskıları anlattı. Anlaşmalarla tanınan haklarının verilmediğinden söz eden Müftü Şerif, misafirlere acı kahve ikramında bulundu. Buradan Gümülcine şiir buluşmalarını icra etmek üzere 1928’de kurulan Gümülcine Türk Gençler Birliği’ne geçildi.

Açılışta konuşan Muavin Konsolos İbrahim Halil Saklı, Kültür Kervanı programının öneminden bahsederek misafirleri ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti aktardı.

Birlik adına hoş geldiniz konuşması yapan Başkan Yardımcısı Nihat Binbaşı, yolculuğun hayırlara vesile olmasını diledi.

Daha sonra söz alan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, Bu bir kültür yolculuğudur, Anadolu irfanını Evlad-ı Fatihanla buluşturuyoruz diyerek TYB’nin 40. Yıl faaliyetlerinden bahsetti. Arıcan, Türkiye’den tüm kardeşlerimizin selamını iletmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen programda Ahmet Fatih Gökdağ, Ayşe Adem, Bünyamin Yılmaz, Hüseyin Mehmet, İbrahim Baltalı, Memiş Okuyucu, Mücahit Koca, Rahmi Ali, Sibel Gülistan ve Tarkan Zengin; edebiyat dışı konuşmalarla birlikte şiir ve hikayelerini okudular. Ardından Muavin Konsolos İbrahim Halil Saklı ile Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkan Yardımcısı Nihat Binbaşı’ya Bekir Soysal tarafından hazırlanan minyatürün bir örneği ile hediye kitap seti takdim edildi.

Programda Kültür Kervanı yolcularıyla birlikte Gümülcine seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif, Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (BİHLİDER) Başkanı Mehmet Emin, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve katılımcılar yer aldı.

Programdan sonra BİHLİDER’de sohbetli akşam yemeği yendi ve TYB heyeti tarafından hediyeler verildi. Kervan gece Selanik’e ulaşmak üzere hareket etti.

muftu-ziyaret.jpgmuftu-hediye.jpgimg_7395.jpgimg_7425.jpgimg_7548.jpg

ibrahim-halil-sakli.jpg

Muavin Konsolos İbrahim Halil Saklı

nihat-binbasi.jpg

Gümülcine Türk Gençler Birliği Başkan Yardımcısı Nihat Binbaşı

musa-kazim-arican-001.jpg

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan

d.-mehmet---ibrahim-halil-sakli.jpg

m.kazim---nihat-binbasi.jpg

img_7640.jpg

yemek.jpg

 

Bu haber toplam 2896 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim