• İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C

Kültürel Sınırlar Siyasi Sınırları Aşıyor

Kültürel Sınırlar Siyasi Sınırları Aşıyor
Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı Kitabının Tanıtımı Yapıldı

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 40. Kuruluş yılı kutlamaları dahilinde gerçekleştirilen “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı”  faaliyeti kitap olarak yayınlandı.

Kervana katılan gazeteci, yazar ve bilim adamlarının yolculukla ilgili duygu ve düşüncelerinin yanı sıra fotoğrafların da yer aldığı “Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı” adıyla yayınlanan eserin tanıtımı ve belgesel gösterimi 19.01.2019 tarihinde TYB Genel Merkezi Mehmet Âkif Divanı'nda yapıldı.

Faaliyet, TYB’nin 40. Yılı dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliklerin yer aldığı sunumla başladı.

Daha sonra bir konuşma yapan TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Edirne’den Mostar’a kültür kervanının amacına ulaşmış bir faaliyet olduğunu, gezide çok sayıda kültür, sanat ve edebiyat faaliyetleri düzenlediklerini belirtti.

img_9877-001.jpg

Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Oradaki bazı dernekler, kültür kurumları Yunus Emre Enstitüsünün bulunduğu yerlerde onların kültür merkezlerine katılımlar oldu. Bu faaliyetlerin hepsi değerliydi. Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı”, esasen içimize doğru derinlemesine bir yolculuk. Siyasî sınırların kültürel-manevî sınırları tahdit edemeyeceğini apaçık gösteren bir seyahat. Kendi kültürümüzün dünyasına doğru yolculuk 10 günlük bu yolculuk katılımcı sayısına rağmen herhangi bir problem olmadan ihtilaf çıkmadan sonuçlandığına şükrediyorum. Herkes memnun bir şekilde bu seyahat tamamlamış oldu. Kitapla ilgili yazılar geldikçe gördük ki ne kadar çok yazılacak şeyler varmış. Görülen mekânlar aynı katılımcılar aynı ama gördüklerimiz farklıydı. Kitabın ve belgeselin hazırlanmasında emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.”

TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan da yaptığı konuşmada, TYB’nin 40. Yılı dolayısıyla ülkemizin farklı farklı illerinde düzenlenen kültür sanat faaliyetlerinin oldukça bereketli geçtiğini söyledi.

img_9857.jpg

Konuşmasında, İnsanın zamanı ve mekânı şereflendirebileceğini, insanla zamanın anlam ve değer kazandığını ifade eden Arıcan,  “Bu anlamda zamanın bir parçası olan coğrafyalarda insan ve insanın ürettikleriyle insanın o coğrafyada inşaa ettiği kültürle sanatla mimariyle anlam katarlar. Bu manada da bizim kendi medeniyetimiz açısından büyük önem arz eden önemli mekânlar var. Orta Doğu uzak doğunun birçok yerleri Kafkasya Balkanlar gerçekten bizim gönül coğrafyamız için büyük anlamlar değerler ifade eden yerlerdir. Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı etkinliğimiz de bu anlamda oldukça önemliydi. Başarı ile gerçekleştirdiğimiz gezinin kitabı ve belgeselini de hazırlamış bulunuyoruz. Emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

img_9843.jpg

Kitabı hazırlayanlardan TYB Mali Sekreteri Fatih Gökdağ da kitabın hazırlanma sürecine ilişkin bilgiler verdi. Gökdağ, yazarların gönderdikleri metinlere ve üsluplarına müdahale etmediklerini, ifade biçimlerindeki farklılıkların yazarların tercihi olduğunu ifade etti ve kitabın hazırlanmasına yazıları ile destek veren kervan yolcularına teşekkür etti.

img_9891.jpg

Konuşmalardan sonra, kültür kervanı belgeselinin gösterimi yapıldı. Belgesel programa katılanlar tarafından büyük beğeni kazandı.

Etkinliğin sonunda, kültür kervanı yolcularına ve programa katılan misafirlere Edirne’den Mostar’a Kültür Kervanı kitabı ve belgeseli hediye edildi.

img_9921.jpg  ibrahim-ulvi-yavuz-001.jpg

                      Dr. Nazif Öztürk                                                                         İbrahim Ulvi Yavuz

img_9950-001.jpg  img_9953.jpg

                       Necip Tosun                                                                              Mehmet Kurtoğlu

img_9933.jpg  img_9873.jpg

                        Dr. İsmail Bozkurt                                                                 Salondan bir görünüm

img_9893-002.jpg

 

Bu haber toplam 1869 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim