• İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C

Kurtuluş Tayiz: 13 Kasım'ın önemi

Kurtuluş Tayiz: 13 Kasım'ın önemi
Türkiye-ABD ilişkileri tarihinin en kırılgan dönemini yaşarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Trump’ın daveti üzerine bir kez daha Washington’a gidiyor.

İki tarafın bu ziyaretten önemli beklentileri var. Trump, “azil süreci”nin baskısı altında Türkiye’yi Suriye’de sınırlamak istiyor. Pentagon ve Demokratlar’ı Ortadoğu’da başarısız göstermek, Amerikan askerlerini Suriye’den çıkarmak yaklaşan seçimler dolayısıyla Trump’ın işine geliyor. Ancak, Türkiye’nin Suriye’de etkinliğini ve gücünü artırması da Pentagon ve İsrail’i ciddi şekilde rahatsız ediyor. Bu da Trump üzerindeki baskının artmasına yol açıyor.

Trump, bir işadamı olarak tek kazananın kendisi olmanın hesabını yapıyor. Trump’ın sabah ayrı akşam ayrı, bir sağa bir sola salınmasının, gidip gelmelerinin arkasında işte bu ince “kazanma” hesabı yatıyor. İçeride kazanmak isterken, dışarıda da kaybetmemek niyetinde. “Azil süreci”nin hız kazanmasının sebebi, Trump’ın Suriye politikasını değiştirmesi ve Türkiye’yi hedef tahtasına koymamasıdır. Trump, kaybetmemek için hem Suriye politikasını değiştirmiş görünmek istiyor, hem de -Pentagon’un baskısından kurtulmak için- Türkiye’ye yönelik tutumunu sert tutmaya çalışıyor. Fakat, her sıkıştığında Türkiye’yi harcamaya yeltendiği de gözlerden kaçmıyor.

Pentagon, “terör koridoru”nun Türkiye tarafından yerle bir edilmesini engelleyemedi ve bundan da Trump’ı sorumlu tutuyor. Trump üzerindeki baskıyı artırarak en azından terör örgütü YPG’nin varlığını -tümden imha olmadan- koruma altına almasını sağlamaya çabalıyor. Trump, bu beklentinin farkında ve Erdoğan’ı durdurmaya çalışıyor. Trump’ın “13 Kasım daveti”nin asıl nedeni de bu.

Trump Yönetimi, Ankara’dan, terör örgütü YPG/PKK’yı tümden imhayı öngören Barış Pınarı’nı durdurmasını ve harekatı sınırlamasını bekliyor. Harekatın başlamasının ardından Trump’ın Mike Pence’i buraya göndererek Erdoğan’la anlaşma yapmaya çalışmasının sebebi budur. Pentagon, Ankara’yı ne Esed rejiminin ne de Moskova’nın durduramayacağını biliyor; bu yüzden de tüm kozları, yaptırım tehditlerini masaya koyarak, Trump’ı köşeye sıkıştırarak Erdoğan’ı durdurmasını sağlamak için uğraşıyor.

Devamı: https://www.aksam.com.tr/yazarlar/kurtulus-tayiz/13-kasimin-onemi/haber-1020838

Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim