• İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C

Kut’ül Amare’nin Kahramanı Halil Kut Paşa'yı Ne Kadar Tanıyoruz?

Kut’ül Amare’nin Kahramanı Halil Kut Paşa'yı Ne Kadar Tanıyoruz?
Mehmet Emin Dinç'in ''Kut’ül Amare’nin Muzaffer Kahramanı-Halil Kut Paşa'' kitabı, arka planda kalmış yirminci yüzyılın önemli askerlerinden birisinin hayatını öğrenmek için önemli bir kitap... Sedat Palut yazdı.
20. yüzyıl Türkiye tarihi, aslında kahramanların ön plana çıktığı bir tarih olmuştur. Fakat tarih kitapları, milliyetçiliğin hayatımıza girmesinin ardından ideolojik yazıldığı için, Osmanlı Devleti’nin ve Türkiye’nin siyasi ve askeri hayatında iz bırakmış bazı kişiler -eğer siyasi tavırları belirgin ve net değilse- hep arka planda kalmışlardır.
 
Kut’ul Amare’nin başarılı komutanlarından Halil Kut Paşa da bunlardan biridir. Peki, kimdir Halil Kut Paşa? Dünya savaşında ve Milli Mücadele döneminde nasıl iz bırakmıştır? Kronik Yayınları, Halil Paşa’yı daha yakından tanımamızı sağlayan bir kitap yayımladı: Kut’ül Amare’nin Muzaffer Kahramanı-Halil Kut Paşa. Kitabın yazarı Mehmet Emin Dinç. Akademisyen bir tarihçi olan Mehmet Emin Dinç Adıyaman Üniversitesi’nde meslek hayatına devam ediyor.
 
Halil Paşa, İstanbul-Beşiktaş doğumlu. Dedesi sevdiği kız için din değiştirip Müslüman olmuş, Kırım ahalisinden. Aile kumaş tüccarı. Halil Paşa, 1905 yılında Harp Akademisi’ni bitirmiş. Mustafa Kemal’in sınıf arkadaşı. “Eylül 1909’da, Sultan II. Abdülhamid’in hanımlarından birisinin akrabası olan Safiye Hanım’la evlenmiş, bu evliliğinden üç çocuğu olmuştur.” (S.23)
 
Sahte pasaport ile Trablusgarp Savaşı’na gitmiş
 
Halil Paşa’nın ilk görev yeri Makedonya. Paşa, bu bölgede Sırp, Bulgar ve Rum çeteleriyle silahlı mücadeleler verip halkı örgütlemeye çalışmıştır. Bu çetelerin önemli bir kısmını ortadan kaldırmayı başarmıştır. Halil Paşa, bu dönemde, birçok asker gibi İttihat ve Terakki Cemiyeti’ne üye oluyor. Üye olmasının akabinde cemiyet tarafından İstanbul’a çağırılıyor. Görevi ise oldukça önemli: İttihat ve Terakki’nin Saray üzerindeki kontrolünü sağlamak.
Bu haber toplam 4470 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim