• İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Kütüphanesiz kültür politikası nasıl gelişir?

Kütüphanesiz kültür politikası nasıl gelişir?
'Tüm dünyaya örnek olacak yeni bir medeniyet tasavvuruna, vahiy medeniyetinin insan odaklı ışımalarına ihtiyaç var.' Haluk İmamoğlu, 'Yeni Türkiye'de kültür politikaları hakkında Ümit Aksoy'un sorularını yanıtladı.

Türkiye, son on iki yılda hızlı ve karmaşık bir süreç yaşadı. Ülkede seksen küsur yıllık birikimin sonucu olan çeşitli sorunlar, bu on iki yılda görece de olsa, belli bir çözüme kavuşturulmuş oldu.

Öte yandan kültürel alan, söz konusu cari sorunların giderilmesi noktasında, ekonomik ve kalkınma hamlelerine benzer ve istenilen atılımı gerçekleştirmedi.

 

Şimdi, "Yeni Türkiye" söylemi, arzu edilen fakat çeşitli nedenler gerçekleşemeyen bu sorunların giderilmesi için kendini bir imkan olarak sunuyor.

 

Biz de bu konu üzerine düşünüp taşınan insanlara "Yeni Türkiye'nin Kültür Politikaları" üzerine ne düşündüklerini, bu süreçle ilgili beklentilerinin neler olduğunu sorduk. Soruşturmamızın bugünkü konuğu Haluk İmamoğlu.

 

Türkiye'nin yeni bir dönemecin arefesinde olduğuna dair yaygın bir söylem var. Kültür alanında da hakikaten “Yeni Türkiye” beklentisi içinde olabilecek emareler görebiliyor musunuz?

 

Şüphesiz Türkiye, vesayet bağlantılarını önemli ölçüde eskiyi bir kenara bırakarak "Yeni Türkiye" lafzını hak eder bir duruma gelmiştir. Ancak bu "yeni" anlamının diyebiliriz ki en az tecelli ettiği yer kültür politikaları olmuştur. Örnek vermek gerekirse hâlâ belediyelerimiz kültür alanında, önemli ölçüde şarkı türkü gibi şeylerle uğraşmaktadır. Kültür bakanlığı ele alınır bir hamleyi ortaya koyamamıştır. TRT'nin bu konudaki tutumu maalesef iç açıcı değildir. Yapılan olumlu şeyler vardır ama çok azdır.

Bugün yeni Türkiye sağlık alanında devrim yapmıştır, bunu herkes hissetmektedir. Ama kültürde aynı şeyi ortaya koyamamıştır. Dolayısıyla ne yazık ki kültürde “Yeni Türkiye”ye layık bir çalışmanın emareleri henüz çok cılız.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/18830/kutuphanesiz-kultur-politikasi-nasil-gelisir.html

Bu haber toplam 802 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim