• İstanbul 15 °C
  • Ankara 24 °C

Kuzey Kutbu'ndan Afrika çöllerine 10 yıl

Kuzey Kutbu'ndan Afrika çöllerine 10 yıl
İran'ın başkenti Tahran'da içindeki parçalar kadar hikâyesiyle de ilginç bir müze bulunuyor. İranlı iki kardeş, çıktıkları dünya turunda yüzlerce eşya topladı.

Gezdikleri her yerde fotoğraflar çeken kardeşlerin, bu turdan kalanlarla oluşturdukları müze, turistlerin de ilgisini çekiyor."

İranlı seyyah iki kardeş, İsa ve Abdullah Ümitvar, 1954'de dünyayı gezmeye çıktı. Gezi, İran’dan başladı. İki bölümden oluşan gezinin ilk etabı motosiklet ile gerçekleşti ve tam 7 yıl sürdü. Afrika'dan Uzak Doğu'ya dünyayı keşfe çıkan seyyahlar, bu gezilerini kayıt altına almayı ihmal etmedi.
Ümitvar kardeşler olarak anılan seyyahlar, edindikleri eşyalarıysa sergilemek üzere bir müzede topladı. 1954 yılıyla 1964 yılları arasında yaklaşık 10 yıl gezen Ümitvar kardeşler, gördükleri bütün şeyleri hem kitaba yazdılar hem de resmettiler.
İlk olarak Afganistan ve Hindistan'a giden Ümitvar kardeşler, önce Avustralya'ya, oradan da Alaska'ya geçti. Gittikleri yerlerde çalıştılar ya da farklı bölgelerden aldıkları eşyaları satarak hayatlarını sürdürdüler. Gezerken karşılaştıkları ilginç olaylara da yayınladıkları makalelerde yer verdiler. Ümitvar kardeşler 99 ülke gezdi. Gezinin ikinci kısmını oluşturan Afrika Bölgesi'ne ait öğeler, müzenin özel bölümünde sergileniyor. Müzedeki en ilginç parçalarını da bu Afrika’dan getirilenler oluşturuyor.
Müzede yüzlerce parça eşyanın yanı sıra bir o kadar da fotoğraf bulunuyor. Ümitvar kardeşlerin belgesel niteliğindeki videoları da müzede gösteriliyor. Bugün Abdullah Ümitvar Şili'de, İsa Ümitvar ise Tahran’da hayatını sürdürüyor. İsa Ümitvar, her ayın ilk Pazar günü müzede bulunarak ziyaretçilere seyahatlerini anlatıyor.
Tehlike bizim üçüncü kardeşimizdi
İsa Ümitvar, kardeşiyle birlikte yaptıkları gezi ve müzeyi şu sözlerle anlattı: “Bizim bu gezideki amacımız, bedevi ve bilinmeyen insanlar konusunda araştırma yapmaktı. Tehlike bizim 3. kardeşimizdi. 6 ay Kuzey Kutbu'nda eskimolar ile eksi 60 derecede yaşadık. Ya da bunun karşılığı olarak Amazonlarda tehlikeler arasında yaşadık. Mesela eskimolar ile yaşadığımız süre içinde bir gün bir buz dağının üzerindeydik ve buzdağı kırıldı, biz de üzerinde kaldık. Eskimolar bizi ölmekten kurtardı.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19731/kuzey-kutbundan-afrika-collerine-10-yil-video.html

Bu haber toplam 764 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim