• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

La Galibe İllallah diye haykıran saray: El Hamra

La Galibe İllallah diye haykıran saray: El Hamra
Granada’yı bizim için kıymetli kılan kocaman bir hazine var Granada'da. Her bir sütununun, her bir taşının, her bir duvarının Rabbini zikrettiği, Endülüs’ün incisi El Hamra Sarayı. Hatice Sarı yazdı.

Güneşin doğduğu topraklardan battığı topraklara doğru gidiyorum. Sokaklarındaki turunç ağaçlarının ve yasemin çiçeklerinin kokusunu içime çekerek yürüyeceğim şehre; İspanya’nınGranada şehrine.

Granada Endülüs Emevileri’nin son kalesi. Magala, Cordoba ve Sevilla düştükten sonra El Hamra ile dayanan son şehir. Granada, Gırnata kelimesinden geliyor. Gırnata da “nar” anlamına geliyor burada. Bolluğun, bereketin, güzelliğin şehri. İspanya bayrağının alt kısmında küçücük bir nar var. İşte o nar Granada'nın Müslümanların elinden çıkıp işkencelerle İspanyol Hristiyanların eline geçmesinin zaferini(!) temsil ediyor. Şehri keşfetmek çok güzel. Granada İspanya'nın en genç nüfuslu şehri. Gitarın ve bembeyaz evlerin arasında şarkı söyleyen İspanyolların şehri.

Granada’yı bizim için kıymetli kılan kocaman bir hazine var burada. Her bir sütununun, her bir taşının, her bir duvarının Rabbini zikrettiği, Endülüs’ün incisi, dünya İslam mimarisinin ulaştığı en büyük mertebelerden birisi: El Hamra Sarayı.

 

Yazının devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19299/la-galibe-illallah-diye-haykiran-saray-el-hamra.html

Bu haber toplam 1568 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim