• İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C

Levent Usta ile cami yazılarına mükâşefe yolculuğu

Levent Usta ile cami yazılarına mükâşefe yolculuğu
Hattat Levent Karaduman ile ile Çengelköy’deki atölyesinde gezileri özelinde mükâşefe yolculuğu üzerine hasbıhal ettik

İbrahim Ethem Gören | Dünya Bülteni/ Kültür Servisi

Hattat Levent Karaduman günümüz hat sanatının önemli ustalarından biri. Çengelköy’deki atölyesinde, sanatkâr dedelerimizin “Cismani aletlerle icra edilen ruhani mühendislik” şeklinde tabir ve tavsif ettiği hat sanatına yeni eserler ve isimler kazandırıyor.

Levent Usta, atölyesinde talebelerine hat sanatının inceliklerini öğretirken İstanbul’daki tarihi camilerimize yönelik Hat Sanatı Kültür Gezileri düzenleyerek seleflerinin yazılarının mana ve hikmetini anlamaya ve atlatmaya çalışıyor. Söz konusu etkinlik özgün bir fikir. Özellikle selatin camilerimizde Osmanlı hat sanatı dehalarının birbirinden âlâ eserleri durdukları yerde hafi bir zikri terennüm ediyor. Mezkûr zikrin şifrelerini ise çok az kişi çözebilir.

Levent Karaduman Hat Sanatı Kültür Gezileriyle Süleymaniye, Şehzadebaşı, Sokullu, Fatih, Kılıç Ali Paşa, Nuruosmaniye, Sultanahmet gibi İstanbul’a mana ve ruh üfleyen tarihi yapılara nakşedilmiş kadim yazıların ezkârının sırlarını çözmeye çalışıyor.

Malum olduğu üzere hat sanatı bir keşif yolculuğudur, hattat ise ilahi hakikatlere ram olmuş bir keşşaf. Sanatkâr Karaduman ile Çengelköy’deki atölyesinde gezileri özelinde mükâşefe yolculuğu üzerine hasbıhal ettik.

İbrahim Ethem Gören: Levent Bey öncelikle hat bir keşif yolculuğudur. Siz bu yolculukta ne arıyorsunuz?

Levent Karaduman: Bu soruya Mehmet Şevki Efendi’in sanatındaki başarıyı nasıl elde ettiğiyle örnekleyerek cevap vermek isterim. Şevki Efendi, dayısı Hulusi Efendi'den hattı öğrenmeye başlamış, Müfredat ve mürekkebat bittikten sonra dayısı “Evladım! Sen yazıya kabiliyetlisin. Benim bilgim ancak bu kadar. Sana daha fazla bir şey öğretemem. Sen artık Mustafa İzzet Efendi’ye gitmelisin. O yazıda benden daha bilgilidir” dese de Şevki Efendi hocasını saygıda kusur etmeyerek “Ben sizden başkasını hoca edinmem” diyerek dayısından meşk etmeye devam etmiştir.

Nitekim Şevki Efendi’nin bu bağlılığına karşılık olarak Allah da ona ilm-i ledün kapılarını açmış ve sanatta ufku açılıp genişlemiş, kendi devrinde olduğu gibi bugün de en beğenilen üslup ve ekol olmuştur.

 

Devamı için: http://www.dunyabulteni.net/haberler/375906/levent-usta-ile-cami-yazilarina-muksefe-yolculugu

Bu haber toplam 961 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim