• İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C

Leyla Şerif Emin: Batı Balkanlar’ın Avrupa ile imtihanı

Leyla Şerif Emin: Batı Balkanlar’ın Avrupa ile imtihanı
Balkan ülkelerine gelenler bilir, birçok dağın tepesinde, yol kenarlarında haçlar vardır. Özellikle de Üsküp’ün her yerden görünen Vodno Dağı’nın tepesinde bir de Milenyum haçı var.

Buna keza şehrin merkezini heykeller ve kiliseler ile donatan Üsküp 2014 Projesi de vardır.

Birçok kesimin tepkisini çeken proje tüm eleştirilere rağmen gerçekleşti. Bu sayede şehrin merkezinde heykel defilesi var ve binaların dış cephesi Barok stilinde şimdi. Bu da bize eski hükümetten bir iz olarak kaldı. Ama Üsküp, ruhuyla Müslüman bir şehir. Geçen hafta ‘Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’ yeni ismiyle birlikte anılacak ilk Cumhurbaşkanını da seçti.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ikinci tura kalmıştı, bu turda Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) tarafından desteklenen Stevo Pendarovski ile İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya Ulusal Demokratik Birliği (VMRO-DPMNE) öncülüğünde oluşturulan ittifakın desteklediği Gordana Silyanovska Davkova, ikinci tura kalan isimler oldu. Bu sefer cumhurbaşkanlığı seçimini de Sosyal Demokratlar Birliğinden olan aday Stevo Pendarovski kazandı. Hem Hükümeti yöneten hem de Cumhurun başı bu sefer Sosyal Demokratlar olacak.
Geçen senelerde İç Makedon Devrimci Örgütünün elinde olanlar bu sefer karşı tarafa geçti. Bu kadar keskin bir geçiş Kuzey Makedonya’ya neler getirecek bilmiyoruz. Ancak birçok şeyin daha farklı olacağı ve bir tarihi süreçten geçtiğimizi belirtmeden edemeyeceğim. Birincisi, evet NATO üyeliği tabi önemli, Avrupa Birliği üyeliği, Ekonomik kalkınma, Avro-Atlantik entergasyonu falan derken artık tamamen Avrupa’nın yöneteceği bir Makedonya, pardon Kuzey Makedonya var karşımızda. Kimine göre kuzey kimine göre güney, bizler de bazen yönümüzü şaşırsak da belli ki Makedonya ismi güneyli komşumuzun yönüne göre belirlendi, pek tabii ki de Makedonya bölgesi dikkate alınarak.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/bati-balkanlarin-avrupa-ile-imtihani/

Bu haber toplam 502 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim