• İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C

Leyla Şerif Emin: Çocuk, vatan, savaş…

Leyla Şerif Emin: Çocuk, vatan, savaş…
Hadis-i Şerif olduğu ileri sürülse de uydurma olduğu tespit edilen ‘Vatan sevgisi imandandır’ sözü, hadis olmasa da pek çok insanlar için karşılığı olan bir cümle.

Zira kim nerede yaşıyorsa yaşasın, hangi toprağı vatan sayarsa saysın, onu sevmesi, koruması, onun gelişmesi için çabalaması, ona göz koyanlara karşı çıkması mükellefiyetlerinden biridir. İslam inancına göre namusunu, ırzını, toprağını savunurken vefat eden Müslümanlar ölümlerin en güzeli ile şereflenir ve cennet ile müjdelenir, yani şehidlik mertebesi erişir.

‘Vatan, bayrak, millet, din ve sancak nedir’ gibi soruları çocuklar kaç yaşından itibaren sormaya başlar ya da bunları ne zaman kavrar diye bir suâl yönelttim kendime. Özellikle Balkanlar gibi bir bölgede yaşıyorsan bu soru ve ona vereceğin cevap tuhaf bir hâl alıyor. Ama çocuklar öyle mucizevi varlıklar ki, sen ona bir şey öğreteceğim derken asıl onlar sana tüm bu süreci öğretiyor. Nasıl davranman gerektiğini, nasıl bir anne olman gerektiğini, nasıl bir baba olunuru, onların sayesinde öğreniyoruz.

‘BÜÜÜKK TÜRŞİİEE’

Neyi ne zaman öğrenmeleri gerektiğini sorular sorarak yönlendiriyorlar aslında. İki çocuğu olan biri olarak rahatlıkla çocukların dört yaşından itibaren vatan kavramını sorguladıklarını söyleyebilirim. Her ikisinde de bu zaman şaşmadı. Ama bayrak gibi konularda bu sevgi çok daha erken başladı. Küçük kızım daha yeni kelimeler söylemeye başladığında Türkiye’ye doğru bir yolculuğumuz vardı. Nerede bir bayrak görse “Türşiiee” diyordu, tam net ne dediğini anlamasak da İpsala sınırına yaklaştığımızda kocaman bayrağın dalgalandığını gördüğünde “büüükk Türşiiee” dediğinde aslında Türkiye demek istediğini fark ettik. Her bayrağa tepkisi aynıydı, Makedonya bayrağı da olsa o Türkiye diyordu, dalgalanan ne varsa tepki aynıydı.

Ancak dört yaşına gelince her ikisi de en can alıcı soruları sormaya başlamışlardı “Neden biz buradayız, neden Türkiye uzakta, neden farklı diller konuşuluyor, kim bunlar, biz kimiz?” Bu sorulardan sonra Türkiye’ye karşı bir özlem oluşmaya, başka bir sevgi oluşmaya başladı. Yılda bir kez de olsa Türkiye’ye gelmeleri, herkesle rahat rahat konuşabilmeleri onlara ayrı bir mutluluk katıyordu.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/cocuk-vatan-savas/

Bu haber toplam 452 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim