• İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C

Leyla Şerif Emin: Rumeli’den Anadolu’ya mektup

Leyla Şerif Emin: Rumeli’den Anadolu’ya mektup
Bilirsin, dönmeyeceğimizi bildiğimiz bir yola gülerek, beraber çıkmıştık; dönmek gibi bir niyetimiz de yoktu.

Üzerinde yaşadığımız bütün topraklar kanla sulandı, büyük bedeller ödedik. Dökülen kan barış içindi, adalet içindi. Gittiğimiz her yere vatan dedik, şehit düşen her askerimizi o toprağa gömerken bir gün ayrılacağımızı düşünmedik. Bunu düşünmediğimiz için de her karış toprağı nakış gibi işledik, yeşertmeye çalıştık, insanlar hür ve özgür yaşasın diye onlar için en güzel mekânları kurduk; dini, dili, milleti, ırkı ne olursa olsun hoşgörüyü aşılamaya çalıştık.

Ben sende doğdum Anadolu, senden yola çıktım Balkanlara, yanımda da ardımda da önümde de sen vardın. Akıncıların ardından aktık biz de oralara, senden izler taşıyorum hâlâ yüreğimde, bu da en büyük ispatı değil mi senden olduğumun? Bana tarihini anlat deme, biraz kırgınım bazı tarihçilere, tarihi yazıyorum diye yalan yanlışla doldurulmuş kitaplara. Büyük milletler tarih “yapar”, küçükleri ise onu yazar. Biz yeterince yazamadık, hata biraz belki de bizde, yine de bir şey diyemem. Hatırlasın ilk gelişimizi, yüz yıl gibi kısa sürede kazandırdık buralara kimliğimizi. Her şehirde bir anne dokunuşu gibi işledik medeniyetimizi, Sinanlar işledi en büyük tarihi eserlerimizi, Fatihler ile fethettik tüm gönülleri. Hanlarda dinlendik, kervansaraylarda uyuduk, secde ettik, Allah’a mihraplar diktik alınlarımız unutmasın diye Yaradan’ı, dua etmek isteyen herkesin kutsal mekânını koruduk. Balkan ulusları çoktur burada, bak bugün hiçbiri kimliğini, dilini, dinini unutmuş değil. Nankörlük edip saldırıyorlar ya bazen, oysa varlıklarını da kültürlerini de en güçlü değerlerini de koruduğumuz için bize borçlular. İşte, ayrı kaldıktan sonra burada çok şey gördüm. Beş asır boyu huzurlu yaşam sürenler yüz yılda perişan oldular. Kurduğumuz birçok köprü hâlâ dimdik ayakta, nehirleri sarıyoruz hâlâ, geçsinler diye ırmakları köprüler, içsinler diye suları nice çeşmeler yaptırmıştık; onlarla avunurum şimdi.

Devamı: http://www.gercekhayat.com.tr/yazarlar/rumeliden-anadoluya-mektup/

Bu haber toplam 570 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim