• İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Leyla Şerif Emin: Şar Dağı ve hür ufuklar

Leyla Şerif Emin: Şar Dağı ve hür ufuklar

Şar Dağının tepeleri bahara aldırmadan karlarla örtülü hâlâ, o tepeler sanki beyaz bir takke takmış gibi görünüyor uzaktan. Baharın ilk günlerinde biz de yirmi beşe yakın bayanla kıştan kalan bir günde Şar Dağına çıkalım; Bir gece orada kalır, hâlâ karlarla örtülü olan o tepede hem kışı yaşar hem de bahara hazırlık yaparız dedik. Eskiden ismi Türk Tepesi olan bir tepeden seyretmek güzeldi bu dağları. İnsan plan yapar, hazırlık yapar, elinde bir listeyle bir programı olur ona göre yola koyulur. Bundan daha doğal bir şey yoktur. Ancak biz kendi planımızı değil, kaderimizin öngördüğü programı yaşadık. İki minibüsle Üsküp’ten yola koyulduk, Kalkandelen’e vardığımızda son kez nelere ihtiyacımız olduğuna baktık, son hazırlıklar da tamamlandıktan sonra Şar Dağ’ının eteklerinden yukarıya doğru çıkmaya başladık. Araba yukarıya doğru çıkarken kulaklarımızda bir baskı hissediyoruz. O kıvrıntılı yollardan çıkarken şehri izlemeye koyuluyoruz, gitgide küçülen şehir minyatür bir hal alıyor.

Şar Dağlarının % 56’sı Makedonya, % 44’e yakın kısmı da Kosova sınırları içinde. Bu dağ silsilesinde birçok doruk noktası var. En yüksek yeri “Büyük Türk Tepesi” olarak anılan 2747 metrelik yükseklikteki tepedir. Bu tepenin dışında Küçük Türk Tepesi, Bakırdan Tepesi, Bistra Tepesi, Lyuboten Tepesi, Baba Hasancık Tepesi gibi iki bin metre yükseklikte, bir kısmı Kosova bir kısmı Makedonya sınırları içinde kalan tepeler var. Yüz büyük kaynak, 25’e yakın büyük akarsu, 39 dağ gölü de bulunmakta. Prizren’nin Akdrin deresine dökülen su ile Vardar nehrine dökülen Vrutok kaynağından çıkan su da Şar Dağlarından gelir. Avrupa’nın en bereketli dağ bölgelerinden biridir Şar Dağı. Makedonya Cumhuriyeti ağırlıklı olarak dağlık bir bölgededir zaten, ülkenin yüzde sekseni dağlıktır. Gostivar ve Kalkandelen vadileri arasında uzanan Şar Dağının güneyinde Mavrova gölü batısında ise Korab sıradağları yer alır.

Bu haber toplam 1117 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim