Geçen Ramazan’da “Müslüman coğrafyanın başka köşelerinde Ramazan nasıl geçiyor?” sorusundan yola çıkıp Endonezya’da Ramazan ve bayramın nasıl olduğuna dair bir dostumuzla kısa bir röportaj yapmıştık. Bu Ramazan’da da bu halkaya iki ülke eklemek niyetindeyiz: Lübnan ve Irak.
Lübnan’dan Omar Nassar dostumuzla yaptığımız röportajla başlayalım.
Ülkende Ramazan nasıl geçiyor?
Benim için Ramazan, kutsal bir ay boyunca oruç tutmanın ötesinde ailenin bir araya geldiği ve aile bağlarının kuvvetlendiği bir ay anlamına geliyor.
Başlangıç olarak, niye bilmiyorum ama, diyebilirim ki Ramazan’da aile içinde asla kavga veya münakaşa yaşamayız. İnsanlar oruçluyken gergin ve sinirli olsa da biz aile olarak daha sakin ve anlayışlı oluyoruz. İftar vakti, yıl içinde ailemle hep beraber masaya oturduğumuz bir vakit oluyor. Normalde pek az vakitte aynı masaya oturabiliyoruz.
İftar: İftar sofrasının olağan üyeleri mercimek çorbası, fatoush (Lübnan’a has bir salata), limon ve portakal karışımı bir meyve suyu, patates kızartması, hurma ve ana yemek. Ramazan’ın en meşhur içecekleri arasında Jallab, Tamer Hindi ve Kamar Eldine var. En yaygın Ramazan tatlıları ise Kallaj (sadece Ramazan’da yapılır), shaybeyet ve Daoukeye’dir.
Devamı için: http://www.dunyabizim.com/soylesi/24356/lubnanda-ramazan-ve-bayramda-neler-yapilir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.