• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

M. Seyfettin Erol: Kırmızı Çizgide İhlal Savaşı

M. Seyfettin Erol: Kırmızı Çizgide İhlal Savaşı
Çekirge bir sıçradı iki sıçradı ve üç derken “düşürüldü”. Rusya’nın son dönemde gerek Karadeniz gerekse de Suriye’de Türkiye’nin sabrının sınırlarını test etmeye yönelik girişimine gereken cevap verildi.

Rus savaş uçağı Türkiye’nin kırmızı çizgisinde vuruldu. Ankara açısından bundan sonraki sürecin adı belli. Şimdi tüm gözler Moskova’ya çevrilmiş durumda. Bu mesajın Kremlin yönetimi tarafından ne kadar alınabildiği ve buna nasıl bir karşı cevap vereceği büyük bir merak konusu.

Kuşkusuz, havaya merak kadar endişe de hâkim. Sonuçta bölgenin iki büyük gücünün çok uzun bir ara sonrası tekrar karşı karşıya gelme durumu söz konusu. Stalin’in ya da Deli Petro’nun (ve belki de her ikisinin) tahtına gözünü dikmiş olan Putin’in tepkisi sadece sözde mi kalacak yoksa krizi daha da tırmandıracak bir kaç eylemde mi bulunacak. Ne de olsa önümüzde halen faili meçhullüğünü koruyan bir Türk F4 savaş uçağının düşürülmesi ve iki pilotun şehit edilmesi hadisesi var.

***

Eğer Rusya, Gürcistan ve Ukrayna-Kırım hadiselerinde olduğu gibi “Yakın Çevre Politikası” adı altında eski Çarlık/Sovyet imparatorluğunu canlandırmaya yönelik bölgeyi domine etme politikalarında Türkiye’yi diğerleriyle karıştırırsa, işte o zaman tarihinin en kötü ve ölümcül kararına imza atmış olacak.

Unutulmamalı ki, Rusya gibi Türkiye de tarihsel kodlarına dönüş ve mirasına sahip çıkma yolunda. Ve şu an Rusya Türkiye’nin tarihsel çıkar alanlarında uçak uçurmaya ve dağlarında terörle mücadele adı altında Suriye Türkü/Türkmeni “avlamaya” çalışıyor.

***

Yakın çevre politikası ve tarihsel kodlara dönüş elbette Rusya’nın tekelinde değil. Türkiye’nin de Soğuk Savaş sonrası dönemde uygulamaya koyduğu bir stratejik derinlik projesi söz konusu ve bunun başarılı olabilmesi için yakın çevresini kontrol altına alması şart. Aksi takdirde bu yeni büyük oyunun kaybedenleri arasında olacak. Muhtemelen Rusya’nın göremediği ya da anlamak istemediği hadise bu.

Dolayısıyla son kriz bir “kaza krizi” ya da “ani kriz” değil. Aynı şekilde en azından Türkiye tarafından “planlanmış bir kriz” de değil. Bilakis Rusya’nın planlı krizini bozmaya yönelik bir kararlılık cevabıdır.

Devamı: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Kirmizi_Cizgide_Ihlal_Savasi/27218#.VlbDv_nhDIU

Bu haber toplam 516 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
    Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim