• İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C

M. Seyfettin Erol: Merkel’e AB Üzerinden Obama Ayarı

M. Seyfettin Erol: Merkel’e AB Üzerinden Obama Ayarı

Düne kadar başta Türkiye olmak üzere, tüm dünyaya “insan hakları” ve “demokrasi” konularında ders vermeye çalışan koskoca Avrupa Birliği, bir gün bir başkasının karşılarına geçip, kendilerine bu konularda çağrıda bulunacaklarını akıllarının ucundan bile geçirmezdi; ama bu da oldu. Bir başka kıtadan, çok da sıcak bakmadıkları farklı bir renk tonundan bir vatandaş geldi ve onlara “dostça” bazı hatırlatmalarda bulundu. Daha doğrusu uyardı desek, çok da yanılmış olmayız. Uyarıyı yapan “Büyük Patron” olunca, koskoca yaşlı kıta adeta suspus oldu. Açıkçası, oh da oldu...

Eminim bu uyarıyı yapanın kim olduğunu hemen anlamışsınızdır. Evet, ABD Başkanı Barack Hüseyin Obama’dan bahsediyorum. Obama, giderayak son iki döneminde içinde birikenleri adeta Avrupa’ya, daha doğrusu AB üzerinden Almanya’ya kustu. Dolayısıyla, AB olarak geçen eleştirilerin büyük bir kısmını siz doğrudan doğruya Almanya olarak kabul edin.

Nitekim, Alman basını da bunu böyle anlamış görünüyor. Örneğin, Obama’nın Hannover kentindeki temaslarını ve verdiği mesajları irdeleyen Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi “Obama’nın Başkan olarak muhtemelen Almanya’ya yaptığı bu son ziyarette Avrupalılara öz güven çağrısını bu kadar güçlü bir şekilde yapması hem memnun edici, hem de düşündürücü” derken; Münster’de yayımlanan Westfälische Nachrichten gazetesi ise aynen şu ifadelere yer veriyor: “Obama’nın Avrupalılara yükümlülüklerini hatırlatması doğru, ama aynı zamanda da neredeyse utanç verici bir durum.”

Avrupa bu ayıbı ne kadar taşıyabilir, bundan çok emin değilim ama bu uyarı sonrası AB’nin, pardon Almanya’nın kendisine gelmesi epey bir süre alacağa benziyor. En azından artık başka ülkeleri eleştirirken kendilerine “tencere dibin kara, seninki benden kara” denilebilir.

Peki, Obama ne dedi? Aslında Obama sadece var olan bir durumla ilgili durum tespiti yaptı. Avrupa’da yükselen sağcı-popülist, otoriter, ırkçı siyasi hareketlerin-partilerin ve İslamofobi’nin (AfD ve PEGİDA örneklerinde görüldüğü üzere) endişe verici bir boyuta ulaştığının altını çizerek, AB’nin üzerinde kurulduğu demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve çoğulculuk gibi değerlerin bunları reddetmesi gerektiğini söyledi.

Devamı: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Merkele_AB_Uzerinden_Obama_Ayari/29239#.VyG_ZDCLSM8

Bu haber toplam 596 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim