• İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C

M. Seyfettin Erol'dan: Ankara-Taşkent Hattında 'Türkistanlı Cihatçılar'

M. Seyfettin Erol'dan: Ankara-Taşkent Hattında 'Türkistanlı Cihatçılar'
Suriye tarafında IŞİD terör örgütü kontrolündeki bölgeden açılan ateş sonucu ne yazık ki bir askerimiz şehit oldu.

Ayrıca, yine basında yer alan haberlere göre bir asker de kayıp. Bu son eylem elbette bir sürpriz değil. IŞİD'in Türkiye'yi hedef aldığı ve süreç içerisinde eylemlerini arttırabileceği olasılığı uzun zamandır konuşuluyor. Konuşulmayan şey, IŞİD'in bu saldırılarını Ortadoğu-Afrika'dan Türk dünyasına doğru yoğunlaştıracağı hususu...
IŞİD'in bölgedeki son saldırılarına bakıldığında Türkiye'den başlamak üzere, içinde Suriye-Irak-Afganistan Türklerinin bulunduğu geniş bir alanı hedef aldığı görülüyor. Bölge adeta Türklerden temizlenmeye çalışılıyor. Irak ve Afganistan'daki demografik oyuna bakıldığında bundan en fazla Türklerin ve haliyle Türkiye'nin çıkarlarının etkilendiği görülüyor. Şu an için İran Türklerine yönelik herhangi bir ciddi hareketlilik söz konusu değil.
Bir diğer husus ise, IŞİD'in bu faaliyetlerinin Türk dış politikası üzerinde yol açtığı doğrudan ya da dolaylı bir takım gelişmelerdir. Türkiye, IŞİD tehdidi altında olmasına rağmen, ilginç bir şekilde yürütülen bir takım kampanyaların hedefi olmaya devam ediyor. Bizler biliyoruz ki, asıl hedef Türkiye'nin Türk-İslam dünyasında sahip olduğu pozisyon ve tarihsel misyonudur. Türkiye ile ilgili bu güçlü algı yıkılmaya çalışılmaktadır.
Hedef, Ankara-Taşkent Hattı mı?
Geçen yazımızda da değindik, Türkiye ve Özbekistan'ın eş zamanlı olarak IŞİD ve benzeri radikal terör örgütleri tarafından hedef alınmış olması oldukça manidar diye. Çünkü her iki ülkede Sünni İslam dünyasının önemli merkez ülkesi durumunda. Biri doğuda, diğeri ise batıda köprübaşı ve her ikisi de ortak manevi dinamiklere sahip. Daha da önemlisi, IŞİD'in ve temsil ettiği Vahabi-Selefi akımların önündeki en önemli iki engel.
Bu akımlara karşı panzehir durumunda olan bu iki ülke arasındaki hattın Sovyet sonrası dönemde yeniden canlanması, Türk-İslam dünyası üzerinde projeleri olan ülkelerin hiç de arzu etmediği bir gelişme olmuştur. Türkiye ve Özbekistan'ın sahip olduğu jeopolitik-stratejik konum, tarihsel arka planları ve deneyimleri bu iki ülkeyi birer hedef haline getirmektedir. Bundan dolayı son 24 yıl içerisinde iki ülkeye yönelik bir takım kirli operasyonlar yürütülmektedir.

Devamı için: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/Ankara-Taskent_Hattinda_Turkistanli_Cihatcilar/26148#.Veg1_Pntmko

Bu haber toplam 533 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim