• İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C

M. Seyfettin Erol'dan: IŞİDin Horasan Projesi ve Özbekistan İslami Hareketi

M. Seyfettin Erol'dan: IŞİDin Horasan Projesi ve Özbekistan İslami Hareketi
Gündem, Ortadoğu ağırlıklı olarak ön plana çıksa da, dünya sadece bu bölgeden ibaret değil.

“Yeni Büyük Oyun”un sadece bu bölge ile sınırlı kalmadığı, kalmayacağı da ortada. İbre bir kez daha 11 Eylül’ün ilk adresi olan Afganistan ve yakın çevresini gösteriyor. ABD’nin Rusya ve Çin’i kuşatma politikası, Orta Asya ve Güney Asya ülkelerini bir kez daha derinden etkilemeye başlamış durumda.

Süreç, yeni askeri müdahalelere ve keskin bir rekabete gebe. Terör, bu coğrafya açısından vazgeçilmez bir müdahale gerekçesi olmaya devam ediyor. El Kaide terör örgütünün yerini alan IŞİD’in Afganistan üzerinden bölgede artan etkinliği, “Ortadoğu Modeli”nin bu coğrafyaya hızlı bir şekilde taşınmaya başladığını gösteriyor.

IŞİD, Ortadoğu’da edindiği “deneyim” ile birlikte, bu terör örgütü içerisinde “deneyimlerini” arttıran yüzlerce Orta Asya kökenli militanı da bu arada göz ardı etmemek gerekiyor. Eski Sovyet alanı üzerinden IŞİD’e katılan bu teröristler, Orta Asya devletleri açısından şimdiden birer potansiyel canlı bomba konumunda. Dönüşleri tek kelimeyle bölge açısından yeni felaket senaryoları demek...

Bölge devletlerinin sınırlarını ve bağımsızlıklarını hedef alan IŞİD terörü, aynı zamanda bu ülkelere yönelik olası askeri müdahalelerin önünü açma potansiyeline de sahip. Bu ülkelerin başında da Rusya geliyor. Rusya, bu müdahaleyi ya tek başına ya da Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ve Çin ile birlikte Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) üzerinden gerçekleştirebilir. Bu ise, adı ve gerekçesi ne olursa olsun, bağımsızlıklarının 24. yılında bulunan Orta Asya devletlerinin bekasına ipotek koyma ile eşdeğer olacaktır.

IŞİD’in Afganistan üzerinden hedef aldığı ülkelerin başında ise Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan geliyor.

Bu ülkeler içerisinde özellikle Özbekistan müstesna bir yere sahip. Nitekim IŞİD ve arkasındaki güçlerin bu ülkeye özel bir önem atfettiği görülüyor. IŞİD’in yayın organlarından El-Bayan Radyosu’nda  Özbekistan İslami Hareketi’nin (ÖİH) IŞİD’e bağlılığını resmen duyurması bu açıdan oldukça dikkat çekici. 7 Ağustos’ta yapılan açıklamada “ÖİH’nin, IŞİD’in Afganistan ve Pakistan bölgesini kapsayan ‘Horasan Eyaleti’nin parçası haline geleceği” belirtiliyor.

Devamı için: http://www.milligazete.com.tr/koseyazisi/ISIDin_Horasan_Projesi_ve_Ozbekistan_Islami_Hareketi/26061#.Vd7CM_ntmko

Bu haber toplam 741 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim