• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Madagaskar Müslümanları da Milli Mücadele İçin Yardım Gönderdi

Madagaskar Müslümanları da Milli Mücadele İçin Yardım Gönderdi
Madagaskar Müslümanları, Lozan Antlaşması imzalanınca ülkede bir günlük bayram ilan ederler. Yine Milli Mücadele’de yetim kalanlar ve gazilere yardım etmek amacıyla para toplayıp gönderirler.

Peki, niçin? Munise Şimşek, Ahmet Kavas’ın ''Geçmişten Günümüze Afrika'' kitabı üzerine yazdı.

Madagaskar, Hint Okyanusu’nda Güney Afrika Cumhuriyeti’nin doğusunda yer alan küçük bir ada devleti. Bugün bu küçük devlet 18 ayrı etnik gruba ev sahipliği yapıyor.

14. asırda İslam’ın Afrika’da güçlenmesiyle birlikte ada halkı Müslümanlaşmaya başlar. Bunda özellikle Yemen’den gelen Müslümanların rolü büyüktür. Bu sebeple 16. yüzyılda bölgeyi sömürgeleştirmek isteyen Portekizliler Madagaskar’da önemli bir Müslüman nüfusla karşılaşırlar.

Müslümanlar diğer etnik gurupları da organize ederek sömürgecilerle asırlarca mücadele ederler. Bundan, 19. yüzyılda adayı işgal etmek isteyen Fransızlar da nasibini alır. Ayrıca Osmanlıların Avrupa devletleriyle yaptığı savaşlar Madagaskar halkı tarafından yakından takip edilir. Tabii Osmanlı İmparatorluğu’nun 1. Dünya Savaşı’yla nihayet bulması da büyük bir üzüntüye yol açar.

2.779 Frank 80 kuruş topladılar Milli Mücadele’de yetim kalanlar için

Madagaskar Müslümanları, Anadolu halkının verdiği Milli Mücadele’ye de kayıtsız kalmamış. Lozan Antlaşması’nın imzalanıp Türkiye’nin bağımsızlığının uluslararası arenada kabul görmesi onları büyük bir sevince boğmuş. Öyle ki, 24 Temmuz’da imzalanan anlaşmanın ertesi günü Madagaskar’da bayram ilan edilmiş. İşyerleri kapatılıp camilere Türk bayrağı çekilmiş. Türkiye’nin bağımsızlığı için şehit düşenler için hatimler okunmuş, dualar edilmiş.

Devamı: http://www.dunyabizim.com/kitap/29219/madagaskar-muslumanlari-da-milli-mucadele-icin-yardim-gonderdi

Bu haber toplam 694 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim