• İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

Mahalle Mektebi’nin 45.sayısı çıktı

Mahalle Mektebi’nin 45.sayısı çıktı
İki aylık “hayat edebiyat dergisi” Mahalle Mektebi’nin 45.sayısı (Ocak-Şubat 2019) zengin bir muhteva ile yayınlandı.

Bu sayıda iki önemli konuşma dikkat çekiyor. D. Mehmet Doğan’la yapılan şöyleşiye başlık olarak “Türkiye, sözlüksüz aydınlar ülkesi” konulmuş. Uzun konuşmada ele alınan konular içinde dil ve sözlük önemli yer tutuyor. Doğan devletin dile ilgisizliğinden yakınıyor ve “devlet birimleri arasında  Türk Dil Kurumu var, böyle bir kurum varsa, bir rolü, hatta sorumluluğu olmalı ve dille ilgili konularda yetkisi kabul edilmeli. Bu kurumun ona göre yeniden oluşturulmasına gerektirebilir” diyor.

D. Mehmet Doğan’a sorulan sorulardan biri de “en çok sevdiğiniz ve ayrıca okurlar üzerinde en çok etki yaratmış eseriniz veya eserleriniz hangileridir?” sorusu. Doğan bu soruyu şöyle cevaplıyor:

“En çok ilgi gören kitabım, Batılılaşma İhaneti. 1975’teki ilk yayınından itibaren her yıl sürekli basılıyor. Otuz yaş altı bir ilk kitap, üniversite öğrenciliği döneminde ortaya çıkan bir eser. Fakat ilgi görmeye devam ediyor. Ondan sonra Büyük Türkçe Sözlük geliyor. O da defalarca basıldı. Diğer sözlüklerden farkı, öncelikle tariflerindedir. Bir dünya görüşüne dayanmakla beraber objektif bir tanımlama yolu seçilmiştir. Mevcut sözlükler bütün ayıklamalara rağmen tanımlamalarında resmî ideolojiden izler taşırlar. Kelime kadrosu, örnekler sözlüğü daha önemli hâle getiriyor. Diğer çok basılan kitaplarım: Dil Kültür Yabancılaşma, Tarih ve Toplum, Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu, Yüzyılın Soykırımı, Darbeler Müdahaleler ve Siyasi Sistem, Türkiye Cumhuriyeti Tarihine Giriş. Son yayınlanan Kelimelerin Seyir Defteri ve Söz Okyanusunda Yolculuk da yayın süreleri dikkate alınırsa, ilgi gören kitaplar arasında sayılabilir.  

Sevdiğim kitaplarıma gelince: Bir kere sevmediğim, önemsemediğim kitabım yok! Daha fazla sevdiklerim, önemsediklerim var. Bunlar da nedense okuyucu ilgisine fazla mazhar olamadı. Mesela Türk Kimliğinin Coğrafyaları, Ömrüm Ankara, Türkistan Türkiye Gergefinde İran, Neden Klasiklerimiz Yok bunlar arasında.”

Selvigül Kandoğmuş’un Bahtiyar Aslan’la yaptığı söyleşi “Yazmak yaşamaya, yaşamak yazmaya dahildir” şeklinde başlıklandırılmış. Söyleşide Bahtiyar Arslan daha çok yazma ve hikayecilik serüvenini anlatıyor. Dergide ayrıca kitapları dolayısıyla Kâmil Yeşil, Selma Türköz Aksoy, Mustafa Uçurum ve Ayşe Ünüvar’la da kısa konuşmalar var.

Mahalle Mektebi’nin bu sayısında şiirleri yayınlanan şairler:

Mustafa Köneçoğlu, Mustafa Uçurum, Vural Kaya, Ömer Korkmaz, Ali Karahan, İlteriş H. Kutlu, Mehmet Büyükkol, Yunus Emre Altuntaş, Musab Kırca, Serhan Arslan, Cenânî, Mahmut Derviş.

Mahalle Mektebi’nin bu sayısında hikâyeleriyle yer alanlar:

Gülhan Tuba Çelik, Muammer Ulutürk, Zeynep Sayman, Mürüvvet Özpehlivan, Süleyman Arif Yıldız, Ali Necip Erdoğan, İbrahim Halil Çelik, Selim Baki, Velid İhlasi.

Mahalle Mektebi’nin bu sayısında düşünce yazısı olan yazarlar:

 Hilmi Uçan, Mehmet Solak, Hatice Kübra Karadeniz, Orhan Gazi Gökçe, Harun Sönmez, İsmail Irmacık, Muhammed Seyyid Balaban, Gülhan Tuba Çelik, Kamil Yeşil, Selma Türköz Aksoy, Mustafa Uçurum, Ayşe Ünüvar, Necip Tosun, Yavuz Balı, Abdullah Harmancı, Muammer Ulutürk, Fatma Şengil Süzer, Cem Ergener, Yunus Emre Altuntaş, M. Enes Anlamaz, Ahmet Melih Karauğuz, Muhammet Korhan.

İletişim için:

Adres: İhsaniye Mah. Derviş Hilmi Sok. 15/6 Selçuklu / Konya

Telefon: 0530 682 24 42

Bu haber toplam 1581 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim