• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

Mart 2018 Dergilerine Genel Bir Bakış-2

Mart 2018 Dergilerine Genel Bir Bakış-2
Mahalle Mektebi, Şehir ve Kültür, Ayasofya ve Temmuz dergilerinin Mart 2018 sayıları hakkında Mustafa Uçurum yazdı.

Mahalle Mektebi’nin kırkı çıktı

Kırk sayısı önemli. Kırkı çıkmak da bir olgunluğun ifadesi olarak kullanılır. Mahalle Mektebi dergisi, 40. sayısına ulaştı. Söyleşiler, dosyalar, öykü, şiir derken dopdolu bir içerik bekliyor derginin okurlarını.

Ne yazıyorsak onun içinde bir yerlerdeyiz

Necdet Subaşı ile Betül Ok bir söyleşi gerçekleştirmiş dergide. Mevzu Necdet Subaşı olunca sorulacak, söylenecek o kadar söz var ki. Sosyoloji, okumak, yazmak üzerine verimli bir söyleşi bu. Günümüz aydınının problemleri üzerine Subaşı’nın tespiti dikkat çekici. “Ne yüzleşmeye vaktimiz var ne de hesaplaşmaya. Büyük ve kapsamlı dönüşümler yaşadık, yaşamaya da devam ediyoruz. Bu böyle gidecek, eşyanın tabiatına aykırı bir durum var mı? Sanırım var ama bu da bir gerçek.”

İlmi çalışmalarının yanısıra hayatın içinden yaşadıklarını da bir demet yapıp kitaplarda buluşturan bir yazar Subaşı. Bu yüzden de içten bir anlatım, ruha dokunan bir üslup var yazdıklarında. Bununla ilgili soruyu da içtenlikle cevaplıyor. “Kişiselliklerin, yaşanmışlıkların payı küçümsenemez. Ne yazıyorsak onun içinde bir yerlerdeyiz. İyi yazar her halde metnin tarafındadır: Bildikleriyle, ürküttükleriyle, korktuklarıyla, sevdikleriyle ve her daim hayalini kurduklarıyla.”

Bense çoktan çözmüşüm ölümün tasmasını

Hüseyin Akın’ın son şiir kitabı Yan Tesir 4. baskısını yaptı. Yeni çıkmış bir şiir kitabı için bu çok iyi bir haber. Şairi ve şiiri hak ediyor bunu. Mahalle Mektebi’nde Muğber şiiri ile derginin arka kapağında bekliyor okuyucuları şair: “Bense çoktan çözmüşüm ölümün tasmasını / Şu uzaklık şu gurbet hep elimde büyüdü/ Hep sıfırdan başladım aşka, cürme, hayata/ İnce hesaplara ki intisap etmedim/ Az çok bilirim ben de şiirler yazmasını/ Tam köprüyü geçerken paha biçilmez zâta”

Devamı: http://www.dunyabizim.com/dergi/28113/mart-2018-dergilerine-genel-bir-bakis-2

Bu haber toplam 809 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim