• İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C

Martin Heidegger, Filozofların En Şairi

Martin Heidegger, Filozofların En Şairi
Güney Bavyera’nın küçük kasabası olan Messkirch’de 26 Eylül 1889 tarihinde dünyaya geldi. Freiburg Üniversitesi’nde Katolik İlahiyatı ve Hristiyan Felsefesi okudu.

Birinci Dünya Savaşı’ndan yeni çıkılmış ve savaşı kaybetmiş bir toplumun arasında yeni arayışların boy göstermeye başladığı yıllarda, Martin Heidegger ve felsefesi filizlenmeye başlamıştı. İlk olarak adını Edmund Husserl’in asistanı olarak duyuran Martin Heidegger daha sonraları yazdığı Varlık ve Zaman kitabıyla Alman toplumunu ve Batı Avrupa’yı etkisi altına almıştır. Hatta Paul Hühnerfeld’in kitabından öğrendiğimiz bir nokta, insanları etkileme konusunda ne kadar güçlü olduğunu gösterir niteliktedir :” İkinci Dünya Savaşı’nda sırt çantalarında Hölderlin’in ve Heidegger’in kitaplarıyla Rusya veya Afrika’nın ücra köşelerinde ölmüş olan Alman askerleri sayılamayacak kadar çoktur. Bu askerlerin Fransız düşmanlarının da,kendi direnişleri sırasında Heidegger’in felsefesinden etkilenmiş oldukları bilinen bir gerçektir.
Görüldüğü gibi etkileyeci gücü yüksek bir düşünürün sanat anlayışı ise bakılması gereken önemli bir noktadır. Çünkü bir insanın en sessiz protesto aracı sanat anlayışıdır.

Heidegger’in sanat anlayışının kökenine inmek için Eski Yunan toplumunun sanat anlayışının nasıl bir noktada bulunduğunu gözlemlememiz gerekiyor. Çünkü Martin Heidegger’in sanat anlayışı modern çağın tüketim çığırtkanlığından ziyade daha çok Eski Yunan sanat anlayışıyla ilintilidir.

Devamı: https://www.izdiham.com/martin-heidegger-filozoflarin-en-sairi/

Bu haber toplam 425 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim