• İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C

Masal Üzerine Söyleşi ve İki Masal

Masal Üzerine Söyleşi ve İki Masal
TYB İzmir Şubesinde Masal Anlatıcıları Asuman MEMEN ve Bengü DEMİRAY "Masal Üzerine Söyleşi ve İki Masal" başlığı altında bir sunum yaptılar.

Türkiye Yazarlar Birliği İzmir Şubesi "Geleneksel Cumartesi Kültür Sohbetleri" Çerçevesinde 3 Ekim 2015 Cumartesi günü Masal Anlatıcıları Asuman MEMEN ve Bengü  DEMİRAY "Masal Üzerine Söyleşi ve İki Masal" başlığı altında bir sunum yaptılar.

Bengü Demiray; Masal Dünyasına neden girdiğini, Masalın ne olup olmadığı bu yoldaki çabasını, gayretini ve kazanımlarını anlattıktan sonra "- Masal İyileştiriyor" dedi. Devamında özetle; "Her masal  kişinin kendisini geliştirmesini  sağlıyor. Hindistan'da kişiye özel masal terapisi yapıldığını öğrendik. Masal eğlendiriyor. Zira kent yaşamı içerisinde bir araya geliyoruz. Birbirimizi dinliyoruz. Masalla ihtiyacımız olmayan şeyi hayatımızdan çıkarmayı öğreniyoruz. Masal; gelenekleri canlandırıyor. Bizi biz yapan değerlerden haberdar olmamızı sağlıyor. Masal geri geliyor. Biz Asuman hanımla kâh köylerde, kâh kültür merkezlerinde veya parklarda masal anlatıyoruz." hususlarına vurgu yaptıktan sonra "Biz tiyatrocu değiliz. Kendi otantik sesimizle buradayız. Biz bu kadar düşmüşken masalları çağırmadayız. Sizce masal bu sese gelir mi? Haydi hep beraber" Açıl Susam Açıl" diyerekten   masalını anlatmaya başladı. Ve masal bittiğinde büyükler alkışladı. Keşke çocukları da getirseydik sohbete diye hayıflandık.

Bengü Hanımın aynı zamanda okul arkadaşı Asuman MEMEN "Bir Masal yok ki kötüler kazansın." cümlesiyle  başlayan konuşmasına; masalın sebat, dayanışma, saadet ideali ile bizi donattığı söylemi ile devam ettiği söyleşisine "Billûr Köşk Masaları"ndan "Tasa Kuş" masalını ustaca anlatmasıyla dikkat çekti.  

Saat:16.00'da biten program soru ve cevaplarla, araştırmacı yazar - Efsane-Masal Derleyicisi ve emekli öğretim görevlisi İsmet Alpaslan'ın katkı konuşmalarıyla rutini yırtan tatlı bir gün yaşandı.

tybizmirmasal2.jpg

Bu haber toplam 1549 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim