• İstanbul 24 °C
  • Ankara 22 °C

Medeniyetler Şehirler Üzerinden Kurulur

Medeniyetler Şehirler Üzerinden Kurulur
Türkiye Yazarlar Birliği ile Elazığ Belediyesi tarafından Elazığ’da "Şehir Kültürü Kültürlü Şehir" sempozyumu düzenlendi.

6 Ekim 2018 tarihinde Belediye Kültür ve Kongre Merkezinde yapılan ve “İnsan, Şehir, Kültür, şehir ve medeniyet” kavramlarının bilim adamı ve akademisyenlerce ele alınıp çok yönlü değerlendirildiği sempozyum, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan’ın konuşması ile başladı.

Yerli ve milli değerlerimize önem veriyoruz

2-020.jpg

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 40. Yılı nedeniyle şimdiye kadar yurt içinde ve yurt dışında çok önemli kültür sanat faaliyetleri başarı ile gerçekleştirdiklerini, ekim, kasım ve aralık aylarında da etkinliklerin devam edeceğini söyleyen Arıcan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Birliğin kuruluşundan itibaren birçok kurum ve kuruluşla kültür, fikir ve sanat hayatına özverili ve etkili katkılar sunduk. Türkiye Yazarlar Birliği olarak faaliyetlerimizi planlarken büyüklerimizle ince eleyip sık dokuyoruz. Gecen hafta  Kastamonu’da gerçekleştirdiğimiz “Tarihi Yaşatmak Şehri Yaşatmak” böyle bir programdı. Bu faaliyetleri icra ederken özelliklede yerli ve milli değerleri önemsiyoruz. TYB olarak reklamımızı yapmak ekranlarda görünme gibi bir kaygımız yok. Bu ülkenin gönül coğrafyasına gönül coğrafyasına bir etkisi olan faaliyetler icra etmekteyiz.”

Şehirlerin manevi, ruhi bir arka planı olmalı

3-018.jpg

TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’da yatığı konuşmada, “Aziz bir şehirdeyiz, İsmi aziz olan bu şehrin kendisi de Elaziz’dir. Elaziz 150 yıllık bir isim ve bu ismin arkasında binlerce yıllık Harput var. Şehir tarihtir. Elaziz Harput’la bütünleştiği nispette  bir şehirdir. Şehrin özelliklerini bugüne taşıyan o mirası bugünlere getiren bir şehirdir o yüzden Elaziz  ismimi  önemsiyorum. Elazizleri de selamlıyorum.” dedi.

Doğan sözlerini şöyle sürdürdü:  “ Ankara’lı Hacı Bayram Veli şehirlerin yapılışı, inşası konusunda çok  güzel bir şiir söylüyor.  Diyor ki; “Nâgihan ol şâr'a vardım, anı ben yapılur gördüm; Ben dahi bile yapıldım, taş u toprak âresinde.”  Yani  diyor ki; “Şehre vardım yapılıyordu, şehirle birlikte ben de yapıldım, taş toprak arasında.” Evet şehir yapılırken insan da yapılanıyor, değişime uğruyor.

Türkiye’nin her tarafında ama özellikle son 20 yıldır şehirlerin yenilendiğini ve sürekli yeni unsurların şehirlere eklendiğini söyleyen Doğan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sadece nüfusun değil  yeni binalar yapılıyor, eskileri ya yeniden yapılıyor ya da yıkılıyor.  Bu yapılış sadece maddi yapılış olmamalı bunun manevi bir arka planı ruhi bir arka planı olması lazım. İnşallah şehir yapıcı belediye başkanlarımız bunları dikkate alıyorlardır. Bunu rahatlıkla söylüyorum çükü değerli Elazığ Belediye Başkanımız  Mücahit Yanılmaz  böyle bir faaliyeti kendisi arzu etti. Biz de büyük bir memnuniyetle kabul ettik. Gerçekten şehir kültürü kültürlü şehir konusu TYB’ nin gündem maddesiydi.  “Milletlerarası Şehir Tarihi Yazarları Kongresi” ni dört yıldır düzenliyoruz. Hepsini kitap olarak da yayınladık. Kastamonu’da gerçekleştirdiğim etkinlikte bu kapsamda bir faaliyetti. Yeni bir medeniyet tasavvurumuz varsa ancak bu medeniyet merkezi olmuş şehirlerimiz üzerinden bir çalışma ile olacaktır, bunun ötesi sadece sözde kalır.”

Tarihini bilen ve yaşatan nesiller yetiştireceğiz

4-012.jpg

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz da yaptığı konuşmasında  “ Elazığ Belediyesi olarak göreve başladığımızda 2014 ve 2015 yıllarını toparlanma yılları olarak ilan ettik. 2016-2017 yılları yatırım ve şantiye yılları oldu. 2018 yılını kültür ve sanat yılı olarak ilan ettik. Böyle özgün ağırlığı yüksek olan şehir kültürü ve kültürlü şehir konuşulan yerinde özgün ağırlığı çok önemliydi. Elazığ bu açıdan tam biçilmiş kaftandır. Kadim bir geçmişi kadim bir kültürü şiiri edebiyatı musikisini bir araya topladığımızda tam bir şehir. Kültürünün konuşulduğu olduğu bir yerde böyle bir konuyu konuşmak da çok anlamlı. Bir kısım konular ardınki konuştuğunuz yerle uyum sağlamaz. Mekana uyum sağlamadığınızda konuştuğunuz kelimeler uçar gider” dedi.

Kentin mirasını devraldığı binlerce yıllık medeniyet merkezi Harput ile vizyon sahibi bir şehir olduğunu, bu programlarla amaçlarının tarihini bilen ve yaşatan nesiller yetiştirmek olduğunu kaydeden Başkan Yanılmaz, bu yılı kültür ve sanat yılı olarak ilan ettiklerini belirtti.

Kentin kadim bir geçmişi, medeniyeti ve kültürü olduğunu anlatan Yanılmaz, "Şiiri, edebiyatı, musikisini bir araya topladığınızda tam bir şehir ve o şehrin kültürü ve o şehrin oluşturduğu kültürlü insanların olduğu bir yerde böyle bir konuyu konuşmak çok anlamlı." diye konuştu.

5-008.jpg

Şanlıurfa Belediyesi eski Başkanı ve milletvekili Halil İbrahim Çelik’de yaptığı konuşmada “Şanlıurfa, Elazığ ve Kerkük’ün kardeş şehir. Kültürel bir etkinlik için Elazığ’da olmaktan dolayı çok bahtiyarım” dedi.

Konuşmalardan sonra TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan ve Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB’nin yayınlarını Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz’ a tevdi ettiler.

6-005.jpg

Sempozyuma Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Elazığ Cumhuriyet Başsavcısı Osman Köse, Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, Genel Başkan Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan,  Şanlıurfa Eski Belediye Başkanı ve milletvekili Halil İbrahim Çelik, TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Mali Sekreter Fatih Gökdağ, Genel Sekreter Muhammet Enes Kala, başkan danışmanı Ferhat Koç, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Kurtoğlu, Mahmut Erdemir, TYB Elazığ temsilcisi Nazım Payam, akademisyenler ve yazarlar katıldı.

1-020.jpg

Bu haber toplam 1136 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim