• İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi yeni yerinde açıldı

Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi yeni yerinde açıldı
Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı bünyesinde faaliyet gösteren Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi yeni yerinde açıldı.

 

İstiklâl Marşı’mızın kabülünün yıldönümü olan 12 Mart sabahı Taceddin Dergâhı’nda yapılan “İstiklâl Marşı’nı yazıldığı yerde okumak" programından sonra öğleden sonra TYB Vakfı’nın Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nin yeni yerinde açılışı vardı. Müdafaa Caddesi 10/13’teki dairenin Yargıtay Evi ile takas edilmesi suretiyle Vakıf ve Mehmet Âif Merkezi aynı binada 12. numaraya taşındı.

Saat 15’te başlayan açılış programına TYB Vakfı 2. Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, TYB Genel Başkan Yardımcısı Ferhat Koç, Genel Mali Sekreter Ahmet Fatih Gökdağ, Genel Sekreter Yardımcıları Murat Erol ve Mahmur Erdemir, Yönetim Kurulu üyeleri Salih Yılmaz ve M. Kâzım Arıcan, , TYB Vakfı Mütevelli heyet üyesi Muhsin Mete, TYB Ankara Şube Başkanı  İbrahim Eryiğit, Yönetim Kurulu üyesi Kerime Yıldız, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Dr. Mehmet Sılay, Halil Ürün, Ahmet Şenol, Ali K. Metin, Memiş Okuyucu, M. Emin Genç, Abdullah Satoğlu, Kadir Ekinci, Yaşar Erden, Öz İletişim İş Sendikası Başkanı Mehmet Nur Güllüoğlu ve Yazar Okulu öğrencileri katıldı. 

Açılışta konuşan Mehmed Âkif Ersoy Araştırmaları Merkezi Başkanı D. Mehmet Doğan, Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşundan itibaren hiç aksatmadan Mehmed Akif Ersoy’u andığını, İstiklâl Marşı’nın TBMM’de kabul yıldönümünde de sürekli faaliyet yapıldığını belirterek sözlerine başladı. Doğan, Mehmed Akif’in vefatından sonra gönüllü kuruluşlar tarafından sürekli anıldığını fakat resmi anmaların ilk defa büyük şairimizin vefatının 50. yıldönümünde gerçekleştirildiğini belirtti. Devlet’in Mehmed Âkif’e alakasını sağlamak için Mehmed Âkif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı'nı kurduklarını, TYB ve Vakfın gayretleri ile 50. yılın “Mehmet Akif Yılı” olarak ilan edildiğini belirten Doğan, daha sonraki yıllarda da hem Mehmet Âkif’in milletimizin ve gençliğimizin hafızasında kalıcı olarak yaşatılması için çaba sarfettiklerini söyledi. 12 Mart İstiklal Marşı ve Mehmed Âkif’i Anma Günü Kanunu’nın çıkış sürecinde de TYB’nin rolü olduğunu belirten Doğan, Mehmed Âkif Araştırmaları Merkezi’nin kuruluşu ile yeni binaya taşınma sürecini anlattıktan sonra Mehmed Âkifle ilgili yapılan bilgi şöleni, anma töreni ve basılan kitaplardan bahsetti.

Bu sene Mehmed Akif’in vefatının 85. yıldönümü  ve İstiklal Marşı’nın kabulünün 95. yıldönümü olması dolayısıyla M. Akif Araştırmaları Merkezi’nde seri konfrenaslar düzenleneceğini, açılış dolayısıyla ilk konferansın Ege Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Fazıl Gökçek tarafından verileceğini söyleyen Doğan, sözü Fazıl Gökçek’e verdi. Fazıl Gökçek, Mehmed Akifle ilgili kikaplar yanında, Safahat’ın açıklamalı bir baskısını da hazırladı.

Merkez’in yeni yerinde açılışı dolayısıyla düzenlenen konferansta Prof. Dr. Fazıl Gökçek ¨Mehmed Âkif’in Şiir Dünyası¨ başlıklı bir konuşma yaptı.  Konuşmada Mehmed Âkif’in şiir anlayışı, şiirindeki muhteva özellikleri üzerinde durdu. Akif’in şiirlerinde yaşadığı muhiti, dönemin sosyal hayatını; İslâm dünyasının içinde bulunduğu durumu özellikle ele aldığını söyledi. Mehmed Âkif’in ilk şiir kitabı Safahat’ta daha çok yerel özelliklerin ağır bastığını, daha sonra milli ve evrensel nitelikli şiirler yazdığını kaydetti. Onun Safahat’ın 6. kitabı Âsım’la edebiyat dünyamıza bir şaheser armağan ettiğini belirten Gökçek, bu kitabın yayınlanması dolayısla Süleyman Nazif’in Akif’in şiirini “mucize” olarak nitelendirdiğini ve Cenap Şahabettin’nin “Âkif’in mülhem (ilham alan) bir şair olduğuna” vurgu yaptı.

Katılımcıların sorularının ardından program sona erdi.

dscf7345-(800x600).jpg

Bu haber toplam 2156 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim