• İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C

Mehmed Akif 'millet' derken neyi kastetti?

Mehmed Akif 'millet' derken neyi kastetti?
Zeki Dursun, Bağcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile bir araya geldi ve İstiklal Marşı'nın üç mısraından hareketle Mehmed Akif hakkında konuştu. İsmail Özcan notlarını aktarıyor.

İstiklal Marşı’nın kabul edilmesi ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümlerini barındırması vesilesiyle “Mehmet Akif” ve “Çanakkale” ayı diyebileceğimiz bir aydır Mart ayı. Bu konularda anma programları ve çeşitli faaliyetlerin en yoğun biçimde yürütüldüğü bu ayda İsmail Kara’nın talebelerinden ve akademik çalışmalarını Fatih Andı’nın rahle-i tedrisinde gerçekleştiren Zeki Dursun, 9 Mart Pazartesi günü İstanbul Bağcılar Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile bir araya geldi. Programın amacı Akif’in en yoğun anıldığı dönemde ona ve İstiklal Marşı’na karşı yeni bir bakış açısı oluşturmak ve öğrencilerin önlerindeki dönem adına bu bilgilerden yola çıkarak bir yorum yapabilmelerini sağlamaktı.
Yeninin tanımını yapabilmek için kendimizle yüzleşmek gerekir
Mehmet Akif ve İstiklal Marşı üzerine yapılan konuşmanın ana hatlarını marşta geçen üç mısra belirledi. Ancak bu etkinlik klasik bir şerh sunumunun çok daha ötesinde duran bir tasavvurla icra edildi. Söz konusu mısralar: “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak”; “O benimdir, o benim milletimindir ancak” ve “Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar”dı.
Zeki Dursun’un bu dizelerle ilgili dikkati çektiği nokta, üçünün de bir “yüzleşme” ekseninde ele alınması gerektiğiydi. Bugün bizim “Yeni Türkiye”, “Yeni Anadolu” vb. kavramları gerektiği gibi tanımlayabilmek için, yani tam manasıyla bir “yeni”den bahsedebilmek için “kendi”mizle yüzleşmemizin gerekliliğinin unutulmamasıydı. Birinci mısra ile birlikte bize yeni’nin tanımını yapabilme yolunu açacak olan bu yüzleşmeyi gerçekleştirebilmek için “Korkma”mamız gerektiğini; ikincisi ile “o benim milletimindir” sözündeki millet kavramının yeniden tanımlanmaya ihtiyacı olduğunu; üçüncüsü ile de demokrasinin, özgürlüğün, insan haklarının temsilcisi olduğunu iddia eden Batı’nın yani “medeniyet”in algılanış biçimi ve hangi yönüyle “tek dişi kalmış canavar” olduğunu hatırlattı konuşmasında.
Osmanlı’nın son yılları ve Milli Mücadele döneminde halkın hem maddi hem manevi benliği çökmüş vaziyetteydi ve özellikle manevi anlamda gelenekten kopuşun yaşandığı bir süreç söz konusuydu. Dönemin Osmanlısına dair bunları belirten ve onu kolları ve bacakları kopmuş, sadece gövde ve kafasıyla hayatta kalan bir insana benzeten Zeki Dursun, İstiklal Marşı’nın ilk kelimesi olan “Korkma” ifadesiyle Mehmet Akif’in bu kolsuz ve bacaksız devlete ve onun insanına bir çağrıda bulunduğunu belirtti. İstiklal Marşı’nın ilk kelimesi olan “korkma” ifadesinin bir telmih olduğunu söyleyen Zeki Dursun, Peygamberimizin (s.a.v) Hz. Ebubekir ile Sevr mağarasında kaldığı süreç içerisinde yaşadıklarına atıf yapıldığını söyledi. “Sevr Mağarası’na sığınıp bekledikleri sırada Hz. Ebubekir’in titremesi üzerine Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ona söylediği “La tahzen=Korkma” sözüne atıf yapılmıştır” diyerek Mehmet Akif’in de dönemin insanını korkmamaya davet ettiğini, ümitsizliğe karşı korkuyu yenmek için bir telmih yaptığını ve yeni bir ümit kapısını aralamaya çalıştığını vurguladı.
Akif’in bahsettiği millet ile bugünkü millet aynı mı?
“O benimdir, o benim milletimindir ancak” mısraındaki millet kavramının Akif’in kastettiği manasıyla anlayabilmemiz için bugünkü millet algılayışımızın dışına çıkmamız gerektiğini söyledi Zeki Dursun. “Bu mısrada geçen 'millet' ifadesi bizim bugün zihnimizdekinden farklı bir mana ihtiva ediyor” dedi. Akif’in millet anlayışının bugün mızraklı ilmihallerden öğrendiğimiz Hz. Âdem’in zürriyetinden, Hz. İbrahim’in milletinden ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’in ümmetinden olma düsturundaki İbrahimî geleneğe mensup olmakla alakalı olduğunu belirtti.

Devamı için: http://www.dunyabizim.com/Manset/19829/mehmed-akif-millet-derken-neyi-kastetti.html

Bu haber toplam 1105 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim