• İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C

Mehmed Âkif Yılı Sessiz mi Geçecek?

Mehmed Âkif Yılı Sessiz mi Geçecek?
2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı'nda yapılacak kutlamalarla ilgili kurullar oluşturuldu ve eylem planları hazırlandı. 3.
akif

2011 Mehmet Akif Ersoy Yılı'nda yapılacak kutlamalarla ilgili kurullar oluşturuldu ve eylem planları hazırlandı. 3. Boğaz Köprüsüne Mehmet Akif Ersoy isminin verilmesi, İstiklal Marşı Anıtı'nın yapılması ve şairle ilgili bir oyun yazdırılması en dikkat çeken projelerden bazıları.

 2011 yılı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Mehmet Akif Ersoy Yılı ilan edildi. Konuyu ilk kez 2010'un Aralık ayında AK Parti grup toplantısında gündeme getiren Başbakan, kararın Kültür Bakanlığı ile birlikte alındığını söylemiş, "İnşallah 2011 boyunca Akif'i ve eserlerini daha yoğun bir şekilde gündemde tutacağız." demişti. 2011'in Mehmet Akif'e ithaf edilmesi, yaşarken bir dönem devlet tarafından hak ettiği değeri görememiş İstiklal Marşı şairine bir nevi iade-i itibar anlamına da geliyor. 2011, aynı zamanda Akif Ersoy'un vefatının 75. ve İstiklal Marşı'nın kabulünün 90. yılı. Ancak 'Mehmet Akif Ersoy Yılı'nda yapılacaklarla ilgili kamuoyunun çok fazla bilgi sahibi olduğu söylenemez. Bu nedenle, ortalıkta olumsuz yönde söylentiler dolaşmaya başladı.

2007 yılından bu yana resmi olarak kutlanan 'İstiklâl Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü'nün bu yıl 12 Mart'ın cumartesi gününe denk gelmesi sebebiyle, okullarda gerçekleştirilecek kutlamaların bazı illerde iptal edildiği iddia ediliyor. Diğer bir iddia da "merkez kutlamaları" ile ilgili bir komitenin olmaması, Merkez Yürütme Kurulu'nun böyle bir sorumluluğu üstlenmediği ve bunu Ankara Valiliği'nin uygulamasına bıraktığı ifade ediliyor. Ayrıca kutlamalarla ilgili planlamanın yeterince yapılmadığı konusunda yapılan eleştiriler de giderek artıyor. Aslında bu eleştirilerin pek haksız olduğu da söylenemez. Çünkü 2011 kutlamalarının planlanması ve uygulaması konusunda 2010 yılının Ekim ayında yapılması tasarlanan toplantı yapılamadı. 7 Aralık'ta yapılan toplantının ise resmi kurumlardan gelen temsilcilerin yetkisizlik beyanları yüzünden istenilen sonuca ulaşılamadığı belirtiliyor. Tüm bu söylentiler ortalıkta dolaşırken, biz de merceğimizi Mehmet Akif Ersoy Yılı kutlama etkinliklerine tuttuk. Devlet ve sivil toplum kanadında yapılan çalışmaları derledik.

2011 Mehmet Akif Yılı'nın devlet kanadındaki koordinasyonu Kültür ve Turizm bakanlığı tarafından yürütülüyor. Bu kapsamda, Bakanlık birimlerinin katılımlarıyla 12 Ocak 2011 tarihinde konu ile ilgili bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıda bakanlığın sanat kurumları öncelikli olmak üzere bütün birimlerin konu ile ilgili yapacakları çalışmalar belirlenip eylem planı hazırlandı. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda birçok etkinlik planlandı. İstiklal Marşı Anıtı'nın yapılması, Mehmet Akif'le ilgili bir oyun yazdırılması, Akif'in şiirlerinin bestelenip bir albüm hazırlanması, "Mehmet Akif Ersoy Edebiyat Müze Kütüphanesi" açılması bunlardan bazıları. Ayrıca çeşitli üniversitelerde ulusal ve uluslararası sempozyumlar düzenlenmesi, Safahat'ta yer alan tasvirlerin ressamlar tarafından resmedilmesi, hat sanatçılarının hazırladığı Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin hat kompozisyonu şeklinde levhalarının yapılması da (75 Eser) etkinlikler arasında yer alıyor.

3. Boğaz Köprüsüne şairin isminin verilmesi düşünülüyor

Kutlamalar çerçevesinde Milli Eğitim Bakanlığı'nda da (MEB) bir kurul oluşturuldu. Bakanlık bünyesinde etkinlikler için bir Merkez Yürütme Kurulu, oluşturuldu. Bir eylem planı hazırlayan kurul, çalışmalarına devam ediyor. Kurulun hazırladığı eylem planında en dikkat çeken husus, İstanbul'da yapımına başlanacak olan 3. Boğaz Köprüsü'ne Mehmet Akif Ersoy isminin verilmesi düşüncesi. Bu konuyla ilgili MEB'in Ulaştırma Bakanlığı ile görüşmeleri devam ediyor. Kurul ayrıca Mehmet Akif adına büyük bir ödül verilmesi, Mehmet Akif'e Mektup Yarışması konuları da eylem planına dahil etti.

Sivil toplum kuruluşları arasında 2011 Mehmet Akif Yılı'nı en yoğun şekilde geçireceklerin başında Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) geliyor. TYB, 27 Aralık 2010 akşamından itibaren bir süre ara verilen "Safahat Okumaları"nı yeniden başlattı. TYB'nin 30 yılı aşkın süredir gelenek haline getirdiği "İstiklâl Marşı'nı Yazıldığı Yerde Okumak" başlıklı program gönüllü kuruluşların, öğretmen ve öğrencilerle halkın katılımı ile Taceddin Dergâhı'nda 12 Mart günü gerçekleştirilecek. Mehmet Âkif bilgi şölenlerinin 5.si uluslararası olarak 11-13 Mart günlerinde İlim Yayma Cemiyeti Ankara Şubesi'nin desteği ile gerçekleştirilecek.

Mehmet Akif Fikir ve Sanat Vakfı da bu yılki kutlama faaliyetlerine etkin olarak katılan sivil toplum örgütlerinden. Vakıf, TBMM üyesi olduğu tarihten itibaren Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ile ilgili oturumlarda yapılan bütün konuşmalarının yer aldığı bir kaynak kitap hazırladı. Vakıf ayrıca Akif'in İstiklal Savaşı sırasında çeşitli sebeplerle bulunduğu beldelerde sempozyum, panel, konferans ve Mehmet Akif fotoğrafları sergileri ile belgesel film gösterimleri düzenleyecek. Türk cumhuriyet ve toplulukları ile Balkanlar'daki kültür coğrafyamızda da çeşitli faaliyetler düzenlenecek. Kazakistan'ın Almatı şehrinde mayıs ayı içerisinde bir sempozyum düzenlenecek.

Haber: Zaman ( Ali Pektaş )

Bu haber toplam 1036 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim