• İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C

Mehmed Şevket Eygi: Estetikten Yoksun Bir İslam Toplumu Ayakta Kalamaz

Mehmed Şevket Eygi: Estetikten Yoksun Bir İslam Toplumu Ayakta Kalamaz

''Müslümanlar zilletten kurtulup aziz olmak, kurtulmak, yücelmek istiyorlarsa, mutlaka yazılı medenî İslâm kültürüyle mücehhez olmalıdır. Bunun başı, her Müslüman’ın Osmanlıca bilmesidir. İslâm liseleri açılmalı ve bunlar dünyanın en ileri ülkelerinin mektepleri seviyesinde olmalıdır.'' Kübra Sönmezışık'ın, Kitabın Ortası dergisinin Eylül 2017 tarihli sayısında Mehmed Şevket Eygi ile yaptığı röportaj...

Mehmed Şevket Eygi, 57 yıldır yazdığı yazılarla güçlü ve vasıflı Müslümanın nasıl olması gerektiğini, kendi deyimiyle “çareler ve çözümler” sunarak okuyucuya aktarıyor. O, kimsenin kolayca söyleyemeyeceği şeyleri söylüyor, kimsenin cesaret edip yazamadığı konuları kaleminin ucunu bükmeden yazıyor.

Onu, diğer mütefekkirlerden ayıran en önemli özelliği yaşanması muhtemel şeyleri önceden tahmin edip bizi şaşırtması. “Hilafet 2024’te kurulacaktır.” diyerek dikkatleri üzerine çeken Eygi, “Nur çağının geleceğine dair çok büyük ümidim var.” sözüyle de umut kapısını açık tutuyor.

Röportajda, Eygi’nin Galatasaray yıllarından gazeteciliğe olan merakına, medyada gelinen noktadan, kültürümüzün yeniden inşası için neler yapmamız gerektiğine dair pek çok çarpıcı öneriler yer alıyor.

Galatasaray Lisesi ve Mülkiye’de Cemal Süreya ve Mümtaz Soysal gibi isimlerle birlikte okumuşsunuz. Fakat siz onlardandaha başka bir dünya görüşüne sahipsiniz.Nasıl bir arkadaşlığınız vardı?

Mümtaz Soysal’ı Galatasaray’dan tanıyorum. Aramızda bir merhaba olmamıştır. O zamanın Galatasaray Lisesi’nde, küçükler ağabeylerle samimî, senli benli olamazlardı.

Bu haber toplam 1629 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim