• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Mehmet Âkif Ata Yurdu Kosova'da Anıldı

Mehmet Âkif Ata Yurdu Kosova'da Anıldı
MEHMET AKİF ATA YURDU KOSOVA'DA ANILDI. İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un vefatının 75.

Mustafa Özçelik, “Mehmet Âkif’i ata yurdunda anmak ve bunu da Yunus Emre gibi önemli bir şahsiyetin ismiyle kurulmuş bir kurumda gerçekleştirmek benim için büyük mutluluktur.” ifadelerini kullandı. Âkif’in, morali bozulan toplumun iç sesi olduğunu vurgulayan Özçelik, Âkif’in Ankara’da, Kastamonu’da ve daha birçok yerde verdiği vaazlarla yoksul ve çaresiz halka inanç aşıladığını böylece de İstiklal Harbi’nin manevi komutanları arasında yer aldığını belirtti. “Mehmet Âkif, Yunus Emre’nin mirasçısıdır. Yaşadıkları dönemler farklı da olsa benzer nitelikler taşımaktadır. Yunus Emre, Selçuklu Devleti’nin yıkılışının ardından Osmanlı’nın kurulmasına manevi öncülük yaparken Mehmet Âkif, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılışının ardından kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin öncüleri arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.

Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Hamiti, Âkif hakkında yapılan çalışmalardan ve Mehmet Âkif'in yaşadığı dönemin siyasî ve fikrî yapısından bahsetti. Prof. Dr. Abdullah Hamiti, Âkif’in samimi bir Müslüman olduğunu, İslâm’ı yanlış anlayanları tenkit ettiğini, aynı zamanda hurafelerle mücadele ettiğini ve İslâm âleminin birliği için çırpınan önemli bir mütefekkir şair olduğunu söyledi.

Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina ise sunumunda, “Âkif’i, Âkif yapan sadece onun şiirleri değil, onun adamlığıdır.” ifadesini kullandı. “Mehmet Âkif, adam gibi adamdı” diyen Morina, Türk dünyası ve Türk edebiyatına son derece büyük hizmetler veren, Türk edebiyatına ölümsüz eserler kazandıran Mehmet Âkif’in sadece Türk ve Arnavut şairi değil, evrensel bir şair olduğunu söyledi.

Sunumların ardından Ebru Jılta ve Ceyda Safçı gitar eşliğinde Mehmet Âkif’in şiirlerini okudu.

Programa Türkiye’den katılan Araştırmacı-yazar Mustafa Özçelik, Priştine Üniversitesi Şarkiyat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdullah Hamiti ve Priştine Üniversitesi Türkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Morina’nın sunumlarıyla gerçekleşen konferansa Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçiliği, TİKA ve Türk Polis Kontenjanı temsilcileri ile çok sayıda dinleyici katıldı.

Mustafa Özçelik Mehmet Âkif’in Akrabalarıyla Buluştu

“Ata Yurdunda Mehmet Âkif” konulu konferansa, Mehmet Âkif’in akrabaları büyük ilgi gösterdi. Mustafa Özçelik, Âkif’in akrabalarından İsmet Demay ve Rıza Luka ile sohbet etti. Âkif’in yeğeni Âdem Bulay’ın, “Dedem Osmanlı’nın yıkılışını, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’nı, İstiklal Marşı’nın yazılış hikâyesini hep anlatırdı. O döneme ait birçok şeyi kitaplardan değil dedemden öğrendim. Mehmet Âkif öldüğünde ben, 6-7 yaşlarındaydım. Evimizde iki ay boyunca taziye bitmedi. Onu hatırlıyorum. Mehmet Âkif, babamı İstanbul’a götürmek için üç defa Şuşitsa’ya gelmiş. Dedem “Bizim aileden bir Tahir gitti, bir daha dönmedi. Tahirler, Âkifler biraz da yurtlarında kalsın.” diyerek izin vermemiş.” şeklindeki sözlerini aktardılar.

Bu haber toplam 1313 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim