• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Mehmet Akif Ersoy Taceddin Dergahı´nda Anıldı.

Mehmet Akif Ersoy Taceddin Dergahı´nda Anıldı.
Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72. yılında İstiklal Marşı\'nı yazdığı Taceddin Dergahı\'nda anıldı.

Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72. yılında İstiklal Marşı´nı yazdığı Taceddin Dergahı´nda anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği ve İlim Yayma Cemiyeti'nce dergah yakınındaki Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı'nda düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Törende konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, Ersoy'un, İstiklal Marşı'nı bugün Taceddin Dergahı olarak bilinen evde yazdığını hatırlattı.

1920'li yılların koşullarında ''orta derecede'' bir bina sayılabilecek evin korunması, düzenlenmesi ve ziyarete açılması için yıllardır gayret gösterdiklerini anlatan Doğan, buradaki restorasyonun kısa zamanda bitirilmesini ümit ettiklerini belirtti.

Doğan, park içindeki İstiklal Marşı'nın yazılı olduğu anıtı eleştirirken, bu tür önemli projelerin tek bir kişinin inisiyatifiyle tasarlanmaması gerektiğini, anıtın bir proje yarışması açılarak yeniden yaptırılmasının doğru olacağını söyledi.

Dergah çevresindeki yapılaşmayı da eleştiren Doğan, Hacettepe Üniversitesi'nin yeni yapılan yüksek binaları nedeniyle Ersoy'un evinin çukurda kaldığına dikkati çekti. Çevredeki yapılaşmanın bu binaya göre düzenlenmesi gerektiğini savunan Doğan, Ersoy'un dergah yakınına dikilen heykelinin de şairin mütevazı kişiliğine yakışmadığını söyledi.

Doğan, müze evin yönetiminin Hacettepe Üniversitesi yerine başka bir kuruma verilmesinin daha uygun olacağını kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da, dergahın restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğunu, İstiklal Marşı'nın kabulü nedeniyle 12 Martta yapılacak törene yetiştirilmesini ümit ettiklerini söyledi.

Beyazıt, Ersoy'un evinin yerli ve yabancıların 24 saat ziyaret edebilecekleri bir görünüme kavuşturulmasını arzu ettiklerini belirtti.

Törende daha sonra Ersoy'un ''Bülbül'' şiiri okundu.

Gül: Mehmet Akif'i Bugünkü Nesillere Anlatmak Önemli Bir Sorumluluğumuzdur

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mehmet Akif Ersoy'un, vatan ve bayrak sevgisi, bağımsızlık aşkı gibi ortak değerler üzerinde şekillenen milli mücadeleyi İstiklal Marşı'nın mısralarına sığdırarak, Türk milletinin sesi olduğunu ifade etti. Gül, "Mehmet Akif gibi değerleri yaşatmak, hatıralarına sahip çıkmak, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, kişiliğini, edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmak önemli bir sorumluluğumuzdur" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un, edebiyatçı, şair, eğitimci, gazeteci kimliğinin yanında, örnek hayatı, çok yönlü kişiliği ve yüksek karakteriyle gönülleri fethettiğini vurgulayan Gül, içinde yaşadığı toplumun milli ve manevi değerlerini, duygu ve fikir dünyasını çok iyi bilen Mehmet Akif'in, eserleriyle, Türk milletinin acılarını, üzüntülerini, sevinçlerini, ümitlerini en mükemmel şekilde anlattığını ifade etti. O günkü Türkiye'nin, Türk halkının tüm sıkıntılarını bizzat yaşayan, hisseden ve bunları aktaran Ersoy'un şiirlerinin, günümüz için de ders çıkarılması gereken bir özellik taşıdığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, mesajında şöyle dedi:

"Vatan ve bayrak sevgisi, bağımsızlık aşkı gibi ortak değerler üzerinde şekillenen milli mücadeleyi İstiklal Marşı'nın mısralarına sığdıran Mehmet Akif, bu müstesna eserle milletimizin sesi olmuştur. Diğer yandan Mehmet Akif Ersoy, milli mücadele yıllarında istiklalin ve vatan savunmasının önemini anlatmak amacıyla Anadolu'yu dolaşarak, cesaretlendirici konuşmalar yapmış ve halkımızı bilinçlendirmiştir.

Mehmet Akif Ersoy'un vefat yıldönümü vesilesiyle, fikir, edebiyat, kültür ve sanat insanlarına hakettikleri değeri yaşadıkları çağda vermenin önemini bir kez daha vurgulamak isterim.

Mehmet Akif gibi değerleri yaşatmak, hatıralarına sahip çıkmak, eserlerini, fikirlerini, felsefesini, kişiliğini, edebi kimliğini bugünkü nesillere anlatmak önemli bir sorumluluğumuzdur. Yeni nesillerin, onun millet sevgisinden, bağımsızlık inancından, bilgi ve birikiminden ve mücadele azminden öğrenecekleri çok şey olduğunu düşünüyorum.

Mehmet Akif'i anlamak, esasen kendimizi, milletimizi, öz değerlerimizi tanımaktır. Mehmet Akif'in büyük eseri Safahat'ın bugün çok sayıda insanımız tarafından okunmasını memnuniyetle karşılıyorum.

Kadirşinas milletimiz Mehmet Akif Ersoy'un aziz hatırasını her zaman saygıyla yad edecektir.

Değerli vatan şairi Mehmet Akif Ersoy'u ebediyete intikalinin yıldönümünde saygıyla ve rahmetle anıyorum."

Erdoğan: Mehmet Akif Ersoy Fikir Ve Edebiyat Dünyamızda Silinmez İzler Bıraktı


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Azim, inanç ve büyük fedakarlıklarla kazanılan İstiklal mücadelemizi, muhteşem mısralarıyla ebedileştiren Mehmet Akif Ersoy, eserleriyle fikir ve edebiyat dünyamızda silinmez izler bırakmıştır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un vefatının 72. yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un en zor şartların, çözülmenin ve umutsuzluğun hakim olduğu bir dönemde Milli Mücadele ruhunun canlanmasına ömrünü adadığını belirtti. Erdoğan mesajında şunları ifade etti:

"Ateşli bir hatip, fedakar bir dava adamı olan vatan şairimiz Mehmet Akif, her zaman duygu, düşünce ve eylemleriyle ön saflarda yer alan gerçek bir aydındır. İstiklal meşalesinin Anadolu sathına yayılmasında güçlü şiiriyle, etkili hitabetiyle, inanmış kişiliğiyle önemli rol oynamıştır. Nihayet Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde aziz milletimiz büyük zafere ulaştığında, tarihte bir benzeri olmayan İstiklal Mücadelemizin ölümsüz destanın O, kaleme almıştır.

Büyük şair ve mütefekkir Mehmet Akif Ersoy, geçmişte ve bugün olduğu gibi gelecekte de eserleriyle fikir dünyamızı aydınlatmaya devam edecektir.

Vatan sevgisi ve bağımsızlık aşkıyla kaleme aldığı İstiklal Marşı'nı bizlere, milletimizi hediye eden Mehmet Akif Ersoy'u vefatının 72. yıldönümünde rahmet ve şükranla anıyorum."

Toptan: Mehmet Akif, İstiklal Marşı İle Milletimizin Mücadele Azmini Ölümsüzleştirmiştir

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Türkçenin bütün inceliklerini ve ifade gücünü büyük bir ustalıkla kullanan Mehmet Akif Ersoy'un, İstiklal Marşı ile milletin çelikleşmiş iradesini dile getirdiğini ve mücadele azmini ölümsüzleştirdiğini kaydetti.

Toptan, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 72. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Toptan, mesajında şunları kaydetti:

''Milli Mücadelemize katkıları ve başta İstiklal Marşımız olmak üzere eşsiz eserleriyle milletimizin gönlünde taht kuran milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u, vefatının 72. yıldönümünde saygı ve rahmetle anıyorum.

Türkçenin bütün inceliklerini ve ifade gücünü büyük bir ustalıkla kullanan Mehmet Akif, İstiklal Marşı'yla milletimizin çelikleşmiş iradesini dile getirmiş ve mücadele azmini ölümsüzleştirmiştir. Mehmet Akif, çağının tanığı bir vatan şairi, toplumun değerleriyle kendi ahlakını bütünleştirmiş geniş ufuklu bir insan ve Milli Mücadelemizi yöneten Gazi Meclis'in kahraman milletvekillerinden biriydi. Milli ruhun uyanışında ve özgürlük mücadelesine dönüşmesinde, Mehmet Akif Ersoy'un vatan ve bayrak aşkını haykıran mısralarının katkısı çok büyüktür. Mehmet Akif Ersoy, tanıklık ettiği, onur ve cesareti ile güç kattığı, engin ruh ve mana dünyasıyla destanlaştırdığı kurtuluş mücadelemizi, şiirleriyle tarihe altın harflerle yazmıştır. Milli şairimizin kişiliği, ruh dünyası, millet sevgisi, mücadele azmi ve bağımsızlık aşkı daima milletimize ışık tutmaya devam edecektir.

İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u vefatının yıldönümünde, bir kez daha rahmetle anıyor, tüm vatandaşlarımıza selam ve sevgilerimi iletiyorum.''

27.12.2008 / Sabah

 

Bu haber toplam 1410 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim