• İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C

Mehmet Akif Ersoy Yılı'nda neler yapılamadı?

Mehmet Akif Ersoy Yılı'nda neler yapılamadı?
Vefatının 75'inci ve İstiklal Marşı'nın kabulünün 90'ıncı yılı olması dolayısıyla ilan edilen Mehmet Akif Ersoy Yılı, çeşitli etkinlikleri geride bırakarak sona eriyor.

MEHMET AKİF ADINA ÖDÜL KONULABİLİRDİ

Gazeteci yazar Abdurrahman Şen de Mehmet Akif Ersoy Yılı olarak ilan edilen bu yılda milli şair adına kalıcı bir şey bulamadıklarını, sadece panellerde, sempozyumlarda konuşulduğunu belirtti. Şen; "Ersoy adına bir kültür ödülü konulabilirdi, bunu TBMM yapmalıydı. Onun hayatının anlatıldığı bir film çekilebilirdi. Ayrıca İstanbul'da bir yerde mekân tahsisi yapılarak kültür evi yapılabilirdi. Bizim istediğimiz İstiklal Marşı şairimiz için kalıcı işler yapılmasıydı" dedi. Şen, Ersoy'un gençlik tarafından yeterince tanınmadığını belirterek; "Ersoy, özellikle günümüz gençlerine, gelecek nesillere her bakımdan örnek bir insan olarak öğretilmeli, tanıtılmalı. İstiklal Marşı'nın tüm metni tahlilli ders olarak okutulmalı. Onun sözlerinin tümünün milli mutabakat metni olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

SIRAT-I MÜSTAKİM LATİN HAFLERİNE ÇEVRİLEBİLİRDİ

Eşref Edip Fergan'ın bütün eserleriyle birlikte, Mehmet Akif'le ilgili 900 sayfalık devasa Mehmet Akif Hayatı Eserleri ve 70 Muharririn Yazıları isimli eserini de yayına hazırlayan yazar Fahrettin Gün, milli şaire olan ilginin bir türlü bilgiye dönüşmediğini savundu. Türk gençliğine örnek olması gereken, Milli Mücadele'ye destek veren, ayaklanmaların bastırılmasında ön ayak olan milli şair hakkında şimdiye kadar ciddi çalışmalar yapılmadığını söyleyen Gün; "Örneğin, başyazarı olduğu Sırat-ı Müstakim gazetesi halen Latin harflerine çevrilmedi. İstiklal Marşı, ders kitabı olarak okutulmalı. Halkımızın milli şair Ersoy'a karşı bir sempatisi ve sevgisi var ama bu hiçbir zaman bilgiye dönüşmüyor" şeklinde konuştu.

TÜRK TARİHİNİN EN BÜYÜK ŞAİRLERİNDEN BİRİ

Açıklamalı Safahat Lugatı'nı hazırlayan Marmara Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğretim görevlisi Talip Mert de Mehmet Akif Ersoy'un Türk tarihinin en büyük şairlerden biri olduğunu kaydetti. Ersoy'un, milli şairin yazdığı şiirlerin insanlara mutlaka umut veren bir yönünün bulunduğunu ifade eden Mert, Ersoy'un şiirlerinin ilk okunuşta dilinin ağır olduğunu, ancak alıştıkça öyle olmadığının anlaşıldığını bildirdi.

26.12.2011 Milli Gazete

Bu haber toplam 860 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim