• İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Mehmet Akif i anmaktan öte anlamak gerekir

Mehmet Akif i anmaktan öte anlamak gerekir
Denizli Belediyesi, İstiklal Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 75. yılında anma programı düzenledi.

Osmanlının çöküş döneminde yaşamak zordur

Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan, programda yaptığı konuşmada, milli şairimiz Ersoy'u anmanın ötesinde, O'nu anlamak gerektiğini ifade etti. Zolan; "Milli şairimizi, ölümünün 75. yılında anmak bunun da ötesinde onu anlamak gerekir. İstiklal Marşımız, manevi duygularımızı oluşturan en büyük değerlerimizden birisidir. Osmanlı'nın çöküş döneminde yaşamak ne kadar zordur, Mehmet Akif'i dinlediğimizde çok daha iyi anlıyoruz. Osmanlı İmparatorluğu'nun o çöküş döneminde yaşayan nesil savaştan savaşa koşmuştur. O nesil, geriye kül kalmış ve o küllerden yeni şeyler inşa etmeye çalışan bir nesildir. Bu milletin küllerinden yeniden doğması ve manevi yönlerin öne çıkarılmasında şairimizin çok büyük katkısı vardır. O dönemde millete güç vermiştir" dedi.

Mehmet Akif topluma yol gösterici oldu

Tarihçi Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal da Mehmet Akif Ersoy'u anlattı. Akif'in topluma yol gösterici olduğunu kaydeden Ünal; "Akif, inançlı biriydi, umutsuzluğa düşemezdi. Topluma lider, yol gösterici oldu. Çağının aydınları gibi asla ümitsizliğe düşmedi ve millete umut aşıladı. Çıkardığı gazetelerle fikirlerini savundu, camilerde, meydanlarda halka seslendi. O nesil büyük depresyon yaşamaktaydı.

Türk milletinin ayakta kalabileceği inancını kaybetmişlerdi. Kendi aralarında manda yönetimini tartışıyorlardı. Ama Akif asla bunları kabul etmeyip boyun eğmedi. Sonucunda herkese umut oldu. Cumhuriyet doğduğu günden bugüne Balkan ülkesi gibi kendini görüyordu. Ama son dönemlerde ise aslına, özüne dönmeye başladı. Baba evinden çıkan oğlan artık baba ocağına dönüyor" şeklinde konuştu. Daha sonra, ünlü şairin adını taşıyan Mehmet Akif Ersoy Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryoyu davetliler beğeniyle izledi. Denizli Vali Yardımcısı Alp Aslanargun, Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan ve Başkan Yardımcısı Şamil Çınar, öğretmen ve öğrencilere çiçek sundu.

03.01.2012 Milli Gazete

Bu haber toplam 1296 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim