• İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

Mehmet Akif Unutulmadı

Mehmet Akif Unutulmadı
Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72. yılında İstiklal Marşı\'nı yazdığı Taceddin Dergahı\'nda anıldı.

Şair Mehmet Akif Ersoy, vefatının 72. yılında İstiklal Marşı´nı yazdığı Taceddin Dergahı´nda anıldı.

Türkiye Yazarlar Birliği ve İlim Yayma Cemiyeti'nce dergah yakınındaki Mehmet Akif Ersoy Kültür Parkı'nda düzenlenen tören, Kur'an-ı Kerim'in okunmasıyla başladı. Törende konuşan Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Başkanı Mehmet Doğan, Ersoy'un, İstiklal Marşı'nı bugün Taceddin Dergahı olarak bilinen evde yazdığını hatırlattı.

1920'li yılların koşullarında ''orta derecede'' bir bina sayılabilecek evin korunması, düzenlenmesi ve ziyarete açılması için yıllardır gayret gösterdiklerini anlatan Doğan, buradaki restorasyonun kısa zamanda bitirilmesini ümit ettiklerini belirtti.

Doğan, park içindeki İstiklal Marşı'nın yazılı olduğu anıtı eleştirirken, bu tür önemli projelerin tek bir kişinin inisiyatifiyle tasarlanmaması gerektiğini, anıtın bir proje yarışması açılarak yeniden yaptırılmasının doğru olacağını söyledi.

Dergah çevresindeki yapılaşmayı da eleştiren Doğan, Hacettepe Üniversitesi'nin yeni yapılan yüksek binaları nedeniyle Ersoy'un evinin çukurda kaldığına dikkati çekti. Çevredeki yapılaşmanın bu binaya göre düzenlenmesi gerektiğini savunan Doğan, Ersoy'un dergah yakınına dikilen heykelinin de şairin mütevazı kişiliğine yakışmadığını söyledi.

Doğan, müze evin yönetiminin Hacettepe Üniversitesi yerine başka bir kuruma verilmesinin daha uygun olacağını kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürü Yusuf Beyazıt da, dergahın restorasyonunun tamamlanmak üzere olduğunu, İstiklal Marşı'nın kabulü nedeniyle 12 Martta yapılacak törene yetiştirilmesini ümit ettiklerini söyledi.

Beyazıt, Ersoy'un evinin yerli ve yabancıların 24 saat ziyaret edebilecekleri bir görünüme kavuşturulmasını arzu ettiklerini belirtti.

Törende daha sonra Ersoy'un ''Bülbül'' şiiri okundu.

Haberpanaroma / 27 Aralık 2008

 

Bu haber toplam 1211 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim