• İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C

“Mehmet Âkif Yılı”nda Şairin baba yurdunda şiir şöleni

“Mehmet Âkif Yılı”nda  Şairin baba yurdunda şiir şöleni
Türkiye Yazarlar Birliği, 2 yılda bir düzenlediği “Türkçenin uluslararası şiir şölenleri”nin 9.sunu bu sene Mehmet Âkif yılı olması dolayısıyla Kosova’da yapacak. “Türkçenin 9.

Türkiye Yazarlar Birliği’nin Türkçenin zengin şiir varlığını ortaya koymak ve Türk dünyasının yaşayan ünlü şairlerini bir araya getirmek amacıyla sekiz kez düzenlediği “Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni” 9. defa Prizren’de yapılacak.

Uzun süredir devam Şiir Şöleni hazırlık çalışmaları nihai noktaya vardı. Daha önce gerçekleştirilen sekiz şölenin tecrübesine sahip olan Şölen Daimi Heyeti, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan’ın başkanlığında, şölenin programı, bütünleyici faaliyetler, yurt içinden ve yurt dışından katılacak şairler ve büyük ödüllerin tespiti gibi konularla ilgili çalışmalarını tamamladı.

Şairler 24 Kasım’da Prizren’de

TYB Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz, Türkiye Yazarlar Birliği yöneticileri, Türkiye’den katılacak şairler ve bazı milletvekilleri ve basın mensuplarından oluşan Türkiye Heyetinin, 24 Kasım’da Prizren’e hareket edeceğini bildirdi.

Sultan Murat Türbesi’ni ziyaret

Türk heyeti 24 Kasım’da Priştina Havaalanı’na indikten sonra, Kosova sahrasında Sultan Murat Hüdavendigâr Türbesi’ni ziyaret edecek. Heyet, Priştina şehir gezisinden sonra Prizren’e intikal edecek.

Şölene Türkiye dışında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Özbekistan, KKTC, Kırım, Tataristan, Başkurdistan, Çuvaşistan, Gürcistan, İran, Irak (Kerkük), Bosna, Sancak, Karadağ, Bulgaristan, Kosova, Makedonya, Moldova (Gagavuzeli), Yunanistan (Batı Trakya), Almanya, Hollanda, Belçika, Romanya ve Avusturya’dan şairlerin katılması bekleniyor.

Şiir fasılları ve atölye çalışmaları

Şiir şöleninde şairlerin kendi şiirlerini okuyacağı şiir fasılları yanında ilmî toplantılar da yer alacak. Açılışta  Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Canım “Osmanlı Asırlarında Balkanlar’da Türk Edebiyatı” başlıklı açılış bildirisini sunacak.

Şölen süresince şairler şiir atölyelerinde günümüz şiirinin meselelerini  tartışacak.

Mehmet Âkif’in baba yurdu ziyaret edilecek

Prizren merkezli şölen sırasında yapılacak gezilerden en önemlisi Mehmet Âkif’in baba yurdu Suşisa köyünün ziyareti olacak. Şölende icra edilecek şiir fasıllarından biri, Türklerin yoğun olarak yaşadığı Mamuşa’da gerçekleştirilecek.

Şölen büyük ödülleri

Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şölenlerinde, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına büyük ödüller veriliyor. Prizren şöleninde büyük ödüller 16. yüzyılın Prizrenli şairi, gazavâtnâme sahibi Suzî Çelebi,  Türkiye’den 20. yüzyılın büyük şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar ve  Âşık-Halk Edebiyatı’nın en  büyük şairlerinden Karacaoğlan adına verilecek.

Büyük Ödüllerin, hem maddi değeri, hem de sanat değeri taşıması gözetiliyor. Bekir S. Soysal tarafından hazırlanan büyük ödüller, adına ödül verilen şair ve yazarların altın kaplama rölyefleri ile klasik cilt ve süsleme unsurlarının bir kompozisyonu şeklinde tasarlandı.

Türk  dünyasına yönelik en önemli sürekli kültürel faaliyet

Türkiye Yazarlar Birliği’nin, ilkini 1992’de gerçekleştirdiği Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni yirminci yılına yaklaşırken, Türk dünyasına yönelik planlı-programlı, istikrarlı tek faaliyet olma niteliğini de sürdürüyor.

Türkçe’nin Uluslararası Şiir Şöleni, geçmiş asırların anıtlaşmış şairlerini hatırlatmak yanında, yedi iklim dört bucaktan zamanımızın yaşayan dil ve şiir ustalarını bir araya getirerek yeni bir edebî dirilişin zeminini hazırlıyor.

Bursa’da dikilen çınar büyümeye devam ediyor

İlk şölen, Osmanlı Devleti’nin gerçek anlamda kurulduğu Bursa’da başladı, Selçuklu başkenti Konya’da tamamlandı.

2. Şölen, Asya’nın hayli doğusunda ve kuzeyinde Kazakistan’ın başkenti Almatı’da yapıldı.

3. Şölen, Türkmenistan’ın başkenti Aşkabat’ta idi. Orta Asya bozkırlarından şiir rüzgârları, batıya ve güneye doğru esti ve Kıbrıs’ta karar kıldı, 4. Şölen Girne’de icra edildi.

5. Şölen Avrupa’nın parlamento başkenti Strazburg’da, 6. Şiir Şöleni Kırım’da yapıldı.

7. Şiir Şöleni Yahya Kemal’in doğduğu Üsküp’te, 8. Şiir Şöleni ise Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 2009’da gerçekleştirildi.

24 Kasım 2011’de dünyanın Türkçe yazan şairleri Kosova’nın Prizren şehrinde “Türkçe’nin Şiir Şöleni” için 9. defa bir araya geliyor.

08.11.2011

Bu haber toplam 1000 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim