• İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C

Mehmet Akif'in saklı şiiri çıktı

Mehmet Akif'in saklı şiiri çıktı
Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen bir şiiri '1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi'nde yayımlandı. Akif'in, dostlarından Ispartalı Hakkı'ya gönderdiği şiir, 1900'lü yılların ilk şiir örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor.

mehmetakifinMehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen bir şiiri '1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi'nde yayımlandı. Akif'in, dostlarından Ispartalı Hakkı'ya gönderdiği şiir, 1900'lü yılların ilk şiir örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor.

İstiklal Marşı'nın söz yazarı Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen bir şiiri, '1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi'nin 10. sayısında yayımlandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kültür AŞ Genel Müdürlüğü'nce çıkarılan dergide, 27 Aralıkta vefatının 74. yıldönümü olan Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen ve daha önce hiçbir yerde yayımlanmayan şiiri, 1900'lü yılların ilk şiir örneklerinden biri olma özelliğini taşıyor. Gazeteci-yazar Yusuf Çağlar'ın arşivinde bulunan şiiri, Akif tarafından dostlarından Ispartalı Hakkı'ya gönderilmiş.

ŞİİRİN ORİJİNALİ ERDOĞAN'DA

Yusuf Çağlar, şiirin orijinalini Başbakan Erdoğan'a hediye ettiğini söyledi. Çağlar, Kadıköy'deki bir sahaftan Akif'in dostlarından Ispartalı Hakkı'nın mektuplarından oluşan bir eseri satın aldığını ifade ederek, bu eserde Mehmet Akif Ersoy'un bilinmeyen yönleri ile ilgili birçok belge bulunduğunu söyledi. Çağlar, 'Şiirin bende fotoğraf makinası ile çekilmiş görüntüsü bulunuyor. Ersoy'un, bilinmeyen bu şiirinin orijinalini, 2007'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a armağan ettim. Bu şiirin adı pek çok kez şiirle anılmış Başbakan Erdoğan'a çok yakıştığını düşünüyorum. İstiklal Marşı, 12 Mart 1920'de kabul edilmiş, ancak resmi olarak Mehmet Akif Ersoy'u anma kararı Başbakan Erdoğan zamanında çıktı. Bu şiiri Erdoğan'a, bir çeşit teşekkür olarak hediye ettim' dedi. Çağlar, Akif ile ilgili bilinmeyen daha pek çok konunun bulunduğunu vurgulayarak, örneğin Ersoy'un Darülfunun Muavinliği yaptığının bilinmediğini söyledi. O günlere ait dergide yer alan bur fotoğraf Mehmet Akif'in öğretmenlik yıllarına ait en çarpıcı belge olarak yıllar sonra yeniden yayınlandı.

Akif öğretmenlik yaptı meslektaşları da yazardı

Dönemin meşhur mecmualarından Şehbal'in 28 Haziran 1911 tarihli nüshasında yayımlanan bu fotoğrafın ön sırasında Mehmet Akif ile birlikte dönemin fikir ve edebiyat hayatına etkileri olmuş öğretmenler Şehbenderzade (Filibeli Ahmed) Hilmi, Hüseyin Daniş (Pedram), Namık Kemal Beyzade Ali Ekrem (Bolayır), Ahmet Hikmet (Müftüoğlu), Darülfünun Edebiyat Şubesi müdürü (İzmirli) İsmail Hakkı, Ahmed Midhat Efendi, (Babanzade Ahmed) Naim Bey bulunuyor.

'Feyz-i rebiiye bak
Zümrüde dönmüş türab
Bulmuş o tesir ile
Köhne cihan ab ü tab
Bizde neden var fakat
Yok yere bir ıztırab?
Zulmet-i ati ise
Ruha veren piç ü tab
Ah ne müdhiş hata
Ah ne yanlış hesab!
Mübhem olan an içün
Doğru mu çekmek azab
Sen demiyor muydun ey
Yâr-ı beliğu'l-hitab!
Hiz ü ganimet şumar
Fursat-ı ahd-i şebab
Tekye ber-eyyam nist
Ta diger ayed behar'
/d/other/mehmet-akifin-sakli-siiri-cikti-02.jpg
YAYIN TARİHİ: 15.12.2010

Yeni Şafak

Bu haber toplam 2261 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim