• İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C

Mehmet Barlas: Bugün de 27 Mayıs 1960’daki ilk askeri darbenin yıldönümünü yaşıyoruz

Mehmet Barlas: Bugün de 27 Mayıs 1960’daki ilk askeri darbenin yıldönümünü yaşıyoruz
Herhalde farkındasınız... Bugün 27 Mayıs. Yani Cumhuriyet döneminin 1960'daki ilk askeri darbesinin yıldönümü bugün...

Belirli yaşın üzerinde olanların hiç unutmayacakları bir tarih bu. Geçenlerde kutladığımız Kurtuluş Savaşı'nın başlangıcının 100'üncü yıldönümünden çok farklı bir gün bu...

Silahlı kuvvetler
Sanatçı Necmi Rıza Ahıskan aile dostumuzdu. 27 Mayıs'tan birkaç gün sonra bize geldi. Üzgündü... Sorduk "Neyin var" diye... Meğer ağabeyi 27 Mayıs gününden beri kekeleyerek konuşuyormuş. 27 Mayıs sabahı radyoyu açmış Bir spiker (veya Türkeş) "Türk ulusunun içine düştüğü kardeş kavgasını önlemek için Silahlı Kuvvetler idareye el koydu" diye duyurular yapmaktaymış.

Yoksa haydutlar mı?
O zamana kadar "Silahlı Kuvvetler" diye bir kavram hiç bilinmezdi. Ya "Ordu" denilirdi, ya da "Askerler" derdik. Necmi Rıza'nın ağabeyi "Silahlı Kuvvetler idareye el koydu" cümlesini duyunca, sanmış ki "Haydutlar radyo evini bastılar" deniliyor. Telaştan ya da korkudan dili tutulmuş, kekelemeye başlamış.

Yassıada günleri
O zamanlar öyleydi. Ağlanacak şeylere gülerdik. Daha sonra Son Havadis'te yazarken, Aziz Nesin'le birlikte Yassıada'yı izlemiştim. Sanki bir tiyatro gibiydi. "Düşükler"i yargılayan Divanın Başkanı Salim Başol esip gürlüyordu, Adnan Menderes de cevap vermeye çalışırken ezilip büzülüyordu. O zaman bu tiyatronun bir trajedi olduğunu tam anlamamıştık. Acaba Salim Başol bugün olsaydı ve Kızılay'da yürüyüşe çıksaydı, YSK'lılara "Çete" diyen CHP'liler onu nasıl karşılarlardı?

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2019/05/27/bugun-de-27-mayis-1960daki-ilk-askeri-darbenin-yildonumunu-yasiyoruz

Bu haber toplam 256 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim