• İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C

Mehmet Barlas: Doğu Akdeniz’in doğal zenginliklerine Kıbrıs Türkleri de bizimle ortak

Mehmet Barlas: Doğu Akdeniz’in doğal zenginliklerine Kıbrıs Türkleri de bizimle ortak
Bazı durumlar vardır ki, bunların arkasında adeta ilahi bir yönlendirmenin bulunduğunu düşünebilirsiniz.

Bir dönemde çok eleştirdiğiniz durumlardan bazıları, belirli zaman geçtikten sonra sizin övgüyle yaklaşmanıza konu olabilirler.
Bu gibi durumlara somut örneği Kıbrıs'tan verebiliriz...

Hep sorun olarak kaldı
Düşünün ki 1950'lerin ortalarından başlayarak "Kıbrıs Sorunu"nun çözümsüz kalmasına kim bilir ne kadar yakındık. Kıbrıs'ı çözmek için Londra'ya giden Başbakan Adnan Menderes'in uçağının düşmesi de bu olayda yer almadı mı? Derken 1974 geldi ve Kıbrıs'a askeri bir operasyonla müdahale de ettik. Yani az kalsın bir Türk-Yunan savaşına bile dayanabilirdi Kıbrıs.

Rumlar Avrupa'da
2000'li yılların başında devreye "Annan Planı" girdi. Birleşmiş Milletler'in Genel Sekreteri Annan, Kıbrıslı Rumlar ve Türkler'in birleşik bir Kıbrıs'ı yönetebilecekleri bir yapıyı amaçlayanayrıntılı bir plan oluşturmuştu.
Biz yani Kıbrıslı Türkler önce gündeme alınmayan Annan Planı'nı gecikmeli şekilde bir referandumla kabul ettik. Ama iş işten geçmişti. Kıbrıslı Rumlar Avrupa Birliği'ne alınmışlardı (2004) ve onlar için Annan Planı artık yok hükmündeydi...

Biz hâlâ kapıdayız
1980'de Yunanistan ve 2004'te'te Kıbrıslı Rumlar Avrupa Birliği'ne girerlerken, Türkiye'nin hâlâ kapıda bekletiliyor olması, tabii ki hem gururumuzu incitti hem de Avrupa'nın bize bakışındakisakatlığı iyice açığa çıkardı. Hele bugün Türkiye'nin önünde artık Kıbrıslı Rumların veto hakkına sahip olarak Avrupa Birliği kapısında durmaları, durumu iyice dramatikleştirdi.

Devamı: https://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2019/05/31/dogu-akdenizin-dogal-zenginliklerine-kibris-turkleri-de-bizimle-ortak

Bu haber toplam 282 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim