• İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

Mehmet Barlas'tan: 20'nci yüzyıl bile uzak tarihe karışırken

Mehmet Barlas'tan: 20'nci yüzyıl bile uzak tarihe karışırken
Şevket Süreyya Aydemir Cumhuriyet'in ilk yıllarında Doğu Anadolu'da köylülerle sohbet ederken "Devletin başında kim var" diye sorduğunda "Sultan Abdülhamid" cevabını alır. Tabii şimdi durum çok farklı...

Bugün herkes bu soruya "Tayyip Erdoğan" diye cevap verir. Ama "Dün" yazılı hafızası olmayanlar için genellikle "Geçen hafta"dan öteye bir anlam taşımıyor. Bu yüzden bu coğrafyada defalarca yaşanmış olaylar ve krizler, ilk kez yaşanırmışçasına şaşkınlıkla karşılanıyor. 

Geçen yüzyıl 
Düşünün ki Turgut Özal'ın, Süleyman Demirel'in Cumhurbaşkanlığı dönemleri "Geçen yüzyıl"ın gelişmeleri arasındaydı. Son darbe olan "28 Şubat" da 1997'de kaldı... 1912'nin ocak ayında yaşayan bilinci yerinde, siyasete aşina bir Osmanlı- Türk vatandaşı daha sonraki yıllarda olup bitenleri izlerken, acaba neler hissetmiştir? 1912'nin Ocak ayında biri kalkıp, "Selanik de, Rodos da, Halep de elimizden gidebilir" deseydi, herhalde ona"Bu adam meczup" diye bakılırdı... Fatih'ten, Yavuz Sultan Selim'den, Kanuni'den beri Türk olan bu coğrafyalar nasıl bizim elimizden alınabilirdi ki? 

Ama ne yüzyılmış 
Aynı yılın önce Balkan Savaşı'nda, iki yıl sonra da 1'inci Dünya Savaşı'nda bu coğrafyalar başka ülkelerin sınırları içine girdi. Gerçekten hareketli bir yüzyıldı "20'nci" diye numaraladığımız zaman dilimi... Üç ay sonra 16'ncı yılına gireceğimiz 21'inci yüzyıl ise, daha karmaşık, daha hızlı gelişmeler arasında ilerliyor. "Değişim" dünya savaşları ile gerçekleşmiyor bu yüzyılda... Çok boyutlu, çok etkenli ve çok bilinmeyenli bir global çatışmanın sancıları var her coğrafyada... Komünist Çin'in dünya kapitalizminin yıldızı olduğu, siyah derili bir Başkan Beyaz Saray'da otururken, Amerikan polislerinin siyah derilileri vurdukları bir dünyada yaşıyoruz. 
Devamı için: http://www.sabah.com.tr/yazarlar/barlas/2015/09/02/20nci-yuzyil-bile-uzak-tarihe-karisirken

Bu haber toplam 508 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Türkiye Yazarlar Birliği | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz. Sitede yayınlanan yazıların sorumluluğu yazarlarına aittir.
Tel : 0312 232 05 71 - 72 | Faks : 0312 232 05 71-72 | Haber Scripti: CM Bilişim